Плевнелиев: Един народ е толкова голям, колкото голяма е мечтата му

Плевнелиев на церемонията по връчването на отличията в Централния военен клуб, сн. БГНЕС

В 21 век са силни народите с амбиция, с образование, с визия, с мечта. Един народ е толкова голям, колкото голяма е мечтата му, а не колкото голяма е територията му. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който връчи отличията на Международната награда на Херцога на Единбург за 2016 година в София в Централния военен клуб.

Той е патрон на наградата от създаването ѝ у нас. Отличени са общо 70 младежи от цялата страна, но не всички успяха да присъстват днес заради лошото време.

Президентът определи програмата като много смислен проект. “България се гордее с вас, гордеем се, защото вие сте млади хора с план, с амбиция. Гордеем се с вашите мечти, които вие се опитвате да реализирате като част от най-голямата програма на света за личностно израстване“, посочи Плевнелиев.

“Независимо какво ще правя от тук нататък, къде съм и какво ме очаква - едно нещо е сигурно, аз бях част от много смислени проекти в държавата. Не търсех силата, търсех смисъла“, каза президентът. Той допълни, че ще продължи да подкрепя всеки смислен проект, защото по думите му има не един, а много смислени начини да служиш на народа си.

“Да бъдеш президент е само един от тях“, посочи той.

“Преди 28 години аз също участвах в наградата. Всички знаем, че ученето не е само в класната стая, наградата предлага възможност младите хора да се учат от живота“, каза посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, която раздаде почетни значки на наградените младежи.

Наградата е толкова важна, защото помага на младите да развият качества като постоянство, оптимизъм и самоконтрол, посочи посланик Хопкинс, която поздрави отличените и им пожела успех.

Международната награда е младежка програма за личностни постижения в сферата на неформалното образование. Включва ученици и студенти на възраст от 14 до 24 години от 144 държави. Участниците си поставят амбициозни цели в сферата на доброволчеството и усвояването на практически умения.

Инициативата предизвиква младите хора да развиват самодисциплина при определянето и постигането на цели, да изграждат лидерски качества, да усвояват умения за работа в екип.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?