Плевнелиев експресно освободи от армията кандидат-президента на БСП и АБВ

Премиерът използва момента, за да "зарадва" военните с нова казарма

Президентът Росен Плевнелиев издаде в сряда указ за освобождаването на ген. Румен Радев като командир на Военновъздушните сили само няколко часа след официалното предложение на правителството. 
 
Указът трябва да бъде преподписан от премиера Бойко Борисов, а след това военният министър Николай Ненчев да завърши със своя заповед окончателно процедурата за освобождаването на смятания за най-вероятен кандидат-президент на БСП и АБВ. 
 
Още в края на миналата седмица Борисов съобщи, че няма да се бави освобождаването на ген. Румен Радев, а по-рано в сряда той даде инструкции процедурата да бъде задействана максимално бързо. 
 
В същото време ген. Радев бе утвърден от ръководствата на БСП и АБВ като общ ляв кандидат-президент. 
 
Според Закона за отбраната и въоръжените сили военнослужещите нямат право да членуват в политически партии или да извършват агитационна дейност в полза или вреда на политически партии и кандидати за изборни длъжности.
 
Според Изборния кодекс военнослужещите могат да се кандидатират за президент, вицепрезидент, народен представител, евродепутат, общински съветник или кмет, но като независими кандидати, а не от името на партии и коалиции.
 
Премиерът "уреди" пари за нова казарма 
 
Премиерът използва момента в сряда, за да съобщи, че правителството ще отпусне и 3 млн. лева целево за строежа на нови казарми за специалните части.
 
"Миналата година посетихме специалните части на сухопътните сили, които са невероятно добре подготвени, но в същото време са настанени в много лоши условия и сградите са в много лошо състояние и не подлежат на ремонт. Затова целево за 68 бригада отпускаме допълнително за строеж на нова казарма", каза още премиерът Бойко Борисов.
 
По думите му трябва незабавно да се започне строителството, "така че да бъде в унисон с това, което заслужават нашите войници". 
 
Командирът на 68-ма бригада "Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев от своя страна благодари на министър-председателя "за изключително своевременна реакция". 
 
"Убеден съм, че със средствата, които ще бъдат предоставени, силите за специални операции ще имат подобаваща структура със световни стандарти, така че да можем да водим пълноценен процес по военна подготовка“, каза Матеев. 
 
Ще има и за църква
 
Премиерът Бойко Борисов съобщи още, че ще бъдат отпуснати и 300 хиляди лева за изграждането за новия храм във Варна – "Св.Прокопий Варненски".
 
"Там строим един огромен храм, хубав, чисто нов и понеже поехме ангажимент към владиката на Варна още 300 хиляди лева днес предлагаме да гласува Министерски съвет, за да бъде приключен“, допълни той. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?