Плевнелиев: Енергийната ефективност е по-важна от магистралите

Снимка: БГНЕС

Енергийната ефективност е наистина по-важна от магистралите, заяви в понеделник президентът Росен Плевнелиев, който като бивш министър на регионалното развитие се бе определил като министър на магистралите. По сегашните му думи енергийната ефективност е решение за тотално технологично обновяване на нацията, за модернизиране на икономиката ни и затова да имаме по-комфортен дом – България.

Плевнелиев смята, че има по-голям смисъл да се излеят милиарди в повишаване на енергийна ефективност, отколкото в ядрена енергетика. Ако се санират половината от панелните жилища, правим един блок на АЕЦ "Белене" ненужен, аргументира се държавният глава.

Той оцени като много положителна постигнатата в неделя договорка между България и Грузия за диверсификация на газовите доставки за страната ни. "Не съм очаквал като президент, че само за два месеца ще има такъв пробив и такъв напредък по тези приоритети, които обявих, по енергийната ефективност и по енергийната диверсификация", каза Росен Плевнелиев.

"България роди вече своя трети голям приоритет и аз съм голям приятел и поддръжник, още от първия ден като министър проповядвах, освен магистрали и фискална стабилност, днес вече имаме и нашия тотален нов приоритет, който се нарича енергийна ефективност", заяви президентът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?