Плевнелиев: Енергийни реформи, а не прехвърляне на вината

"Дондуков" 2: : Няма нищо необичайно в среща с инвеститор като EВН

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев призова за провеждането на реформи в енергетиката, които да гарантират независимост на енергийния регулатор, а не вината за дефицитите в сектора да се прехвърля на ЕРП-тата.

 

"ЕРП-тата формират едва 8 процента от всички разходи за електроенергия на потребителите, при тях ли е проблемът", попита Росен Плевнелиев по време на съвместна работна среща с Управителния съвет на Германо-българската индустриално-търговска камара и с Френско-българската търговска камара.

 

Държавният глава отново упрекна и "административно-командния подход" за намаляване на цените на електроенергията.

 

Според него една година след събитията от февруари и март 2013 година, когато бяха протестите заради сметките за ток, ситуацията в енергетиката не се е променила, а според бизнеса – липсва политическа воля за решаване на проблемите в сектора.

 

В същото време от президентството уточниха във връзка с публикация във в. "Телеграф", че в рамките на двудневното си работно посещение в Австрия на 20 и на 21 март 2014 година Плевнелиев се е срещнал с изпълнителния директор на австрийската компания EВН Щефан Шишковиц, но срещата не е била обявена, тъй като не е била предварително планирана.

 

"Няма нищо необичайно да бъде проведен разговор с инвеститор от държава, която е на първо място по размер на преките чуждестранни инвестиции в България. Срещата е съгласувана с екипа на държавния глава след пристигането му в австрийската столица и непосредствено преди официалната част от неговата програма. Наложена практика е представител на един от най-големите инвеститори, какъвто е EВН, да търси контакт с всички български институции на най-високо държавно равнище – президент, министър-председател, министри - при наличието на проблеми в средата на дейност на компанията в България", посочиха от "Дондуков" 2.

 

В Австрия президентът се е срещнал с австрийския президент Хайнц Фишер, с министър-председателя на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол и с министъра на външните работи Себастиан Курц.

 

"При разговорите всички представители на австрийската страна поставиха темите, свързани със стабилността и предвидимостта на бизнес средата, с ясните правила за инвеститорите, както и с трудностите при осъществяване на конструктивен диалог за решаване на спорните въпроси между заинтересованите страни – в конкретния случай ЕРП-тата и държавата, в лицето на изпълнителната власт и енергийния регулатор", посочват още от президентството.

 

В съобщението се определя като "учудващо", че в. "Телеграф“ отправя своите въпроси след, а не преди да подготви публикацията си, за която твърди, че е резултат от "създадено усещане за задкулисие и лобизъм“.

 

"Считаме, че недвусмислената тенденциозност и недобронамереност на публикациите кореспондира с липсата на логично поведение на редакциите от същата медийна група, което следва да предполага въпрос преди отговора", заявяват от президентството.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?