Плевнелиев: Енергийни реформи, а не прехвърляне на вината

"Дондуков" 2: : Няма нищо необичайно в среща с инвеститор като EВН

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев призова за провеждането на реформи в енергетиката, които да гарантират независимост на енергийния регулатор, а не вината за дефицитите в сектора да се прехвърля на ЕРП-тата.

 

"ЕРП-тата формират едва 8 процента от всички разходи за електроенергия на потребителите, при тях ли е проблемът", попита Росен Плевнелиев по време на съвместна работна среща с Управителния съвет на Германо-българската индустриално-търговска камара и с Френско-българската търговска камара.

 

Държавният глава отново упрекна и "административно-командния подход" за намаляване на цените на електроенергията.

 

Според него една година след събитията от февруари и март 2013 година, когато бяха протестите заради сметките за ток, ситуацията в енергетиката не се е променила, а според бизнеса – липсва политическа воля за решаване на проблемите в сектора.

 

В същото време от президентството уточниха във връзка с публикация във в. "Телеграф", че в рамките на двудневното си работно посещение в Австрия на 20 и на 21 март 2014 година Плевнелиев се е срещнал с изпълнителния директор на австрийската компания EВН Щефан Шишковиц, но срещата не е била обявена, тъй като не е била предварително планирана.

 

"Няма нищо необичайно да бъде проведен разговор с инвеститор от държава, която е на първо място по размер на преките чуждестранни инвестиции в България. Срещата е съгласувана с екипа на държавния глава след пристигането му в австрийската столица и непосредствено преди официалната част от неговата програма. Наложена практика е представител на един от най-големите инвеститори, какъвто е EВН, да търси контакт с всички български институции на най-високо държавно равнище – президент, министър-председател, министри - при наличието на проблеми в средата на дейност на компанията в България", посочиха от "Дондуков" 2.

 

В Австрия президентът се е срещнал с австрийския президент Хайнц Фишер, с министър-председателя на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол и с министъра на външните работи Себастиан Курц.

 

"При разговорите всички представители на австрийската страна поставиха темите, свързани със стабилността и предвидимостта на бизнес средата, с ясните правила за инвеститорите, както и с трудностите при осъществяване на конструктивен диалог за решаване на спорните въпроси между заинтересованите страни – в конкретния случай ЕРП-тата и държавата, в лицето на изпълнителната власт и енергийния регулатор", посочват още от президентството.

 

В съобщението се определя като "учудващо", че в. "Телеграф“ отправя своите въпроси след, а не преди да подготви публикацията си, за която твърди, че е резултат от "създадено усещане за задкулисие и лобизъм“.

 

"Считаме, че недвусмислената тенденциозност и недобронамереност на публикациите кореспондира с липсата на логично поведение на редакциите от същата медийна група, което следва да предполага въпрос преди отговора", заявяват от президентството.

Споделяне

Още по темата

Още от България