Плевнелиев: Голямата заплаха за България е да пропусне новата вълна на интеграция в ЕС

"Каузата на България е съдебната реформа и борбата срещу корупцията. Не искаме държава със задкулисие и хибридна война"

Голямата заплаха за България е да пропусне задаващата се промяна в ЕС и неминуемата нова вълна на интеграция в общността, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на 11-та годишна среща на бизнеса с правителството.

В края на мандата си държавният глава за пореден път призова за "изключителна политическа воля за реформа на съдебната система и борба с корупцията".

По думите му повече от ясно е, че както в България, така и в региона се вижда сблъсъкът между олигархичния модел на икономика и истинското предприемачество.

Той допълни, че това е кауза за всички.

"Реформата в съдебната система трябва да се ускори, за което остава още много работа, а борбата с корупцията трябва да се приоритизира. Изходът от тази битка зависи от всички нас. Ние не искаме да живеем в страна, в която задкулисието фалира банки и регионални сили упражняват хибридна война, ние искаме една силна България, която да е регионален политически и икономически лидер и достоен член на ЕС и НАТО", каза Плевнелиев.

Да се внимава с антиевропейските популисти

Според президента след шока от Брекзит и избора на Доналд Тръмп 2017 г. ще бъде критична за ЕС и ще се наложат сериозни промени, в които България трябва да се впише.

"Голямата заплаха за България е да дойдат политици, които да казват "за" българските производители, "за" произведено в България, срещу лошите чужди вериги и лошите ЕРП-та и България да се самоизолира под мотото "вижте колко е несигурно в ЕС, ние ли ще го оправяме, дайте да не се караме с Путин, Меркел, Тръмп, да си живуркаме в ъгъла на историята и да си гледаме българското?", заяви още държавният глава.

По думите му, който постави под въпрос европейската перспектива, намали скоростта и степента на интеграция на България с ЕС и демократичния свят, който е пасивен, когато Европа се променя, ще предаде националния интерес "да бъдем равни на другите европейски народи".

"Тръмп може и да направи американската икономика по-богата и по-силна, но той не е морален компас за хората. Какво избираме - пари или ценности? Тръмп е символ на глобалния възход на национализма, той не вярва в европейската интеграция, за съжаление вярвам, че не я и разбира. Руският президент също не вярва в европейските ценности и интеграция и отдавна се опитва да дестабилизира ЕС. Сериозни щети вече бяха нанесени, по-лошото тепърва предстои", каза Плевнелиев.

"САЩ са гарант за сигурността на ЕС, само така ЕС просперира и се превърна в икономически гигант и оттеглянето на безусловния американски ангажимент и гаранции, в комбинация с възхода на европейските популисти и националисти, ще дестабилизира допълнително съюза", добави държавният глава.

"Да си даваме сметка къде сме, да не го подценяваме"

Той посочи, че България трябва да продължи да бъде проевропейска сила на Балканите и отговорен член на ЕС и НАТО, а ЕС не трябва да забравя никога, че Балканите са стратегически важни и да ги позиционира в центъра на своите политики.

"Изминахме дълъг път, постигнахме много, не бива да спираме по средата. Нима трябва да разрушим ЕС, за да разберем какво сме имали? ЕС не е формално обединение на държави или чиновници. ЕС е съюз за мир. Нашата мечта е мечта за мир. Мирът се постига чрез върховенство на закона, а не на силата. Такова бъдеше искаме за децата си”, добави президентът.

"Много често си казвам колко добре би било повече политици да посетят ООН. Аз пет години бях там и видях дневния ред на планетата. Дневният ред на две трети от държавата е съвсем друг - бедност, суша, бедствия, раздори, конфликти. Затова българите трябва да си даваме сметка къде сме, да не го подценяваме, а да го надградим. Така действах по време на мандата си”, подчерта Росен Плевнелиев.

Той коментира, че мандатът му е протекъл във време на големи геополитически промени и изцяло променена среда за сигурност.

"Свидетели сме на нови геополитически реалности, противопоставяне на глобални и регионални сили, невиждано от Втората световна война насам, войни-хибридни и конвенционални белязаха този мандат. Въпреки бурите, България беше остров на стабилност, незаобиколим фактор в региона”, смята Плевнелиев.

Модернизацията като кауза

Той посочи още, че модернизацията на България трябва да бъде кауза на всички правителства и никой не бива да я поставя под въпрос.

Росен Плевнелиев благодари на премиера Бойко Борисов, че е приел модернизацията на България като своя лична кауза и на всички правителства, които са допринесли за това.

Той отбеляза построените 350 км нови магистрали, 2000 км нови пътища, 30 км ново метро, 26 нови метростанции, строителството на третия метродиаметър, изградените 51 нови пречиствателни станции, 2500 км нови ВиК мрежи, 19 регионални системи за управление на отпадъците, завода за обработка и управление на отпадъци в София, който е най-модерния на Балканите.

Президентът Плевнелиев посочи, че в края на мандата икономиката на страната е в подем - за 2015 г. ръстът е 3 процента, за 2016 г. се очаква да е около 3.6 процента, безработицата е на рекордно ниско ниво след началото на кризата от 2008 г. - около 7.1 процента, няма бюджетен дефицит, България завършва фискалната 2016 г. с излишък – 1.6 процента от БВП.

Росен Плевнелиев заяви, че въпреки напредъка, съдебната реформа не е завършена - проблемите са много, а промените са необходими и неотложни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?