Плевнелиев готов да "преглътне" още 41 млн. евро за "Люлин"

Плевнелиев готов да "преглътне" още 41 млн. евро за "Люлин"

Регионалният министър Росен Плевнелиев заяви в сряда, че е склонен да "преглътне" оскъпяване на строежа на магистрала "Люлин" в рамките на 30%, което се равнява на 41 млн. евро. Стойността на договора с турския консорциум "Мапа Дженгиз" е 137.4 млн. евро. За съжаление оценката на всички експерти, които са въвлечени в проекта, е, че оскъпяването е по-високо, каза още министърът след заседанието на правителството в сряда.

Плевнелиев припомни, че турският консорциум спечели търга за магистрала с най-ниската оферта от почти 138 млн. евро. Общата оценка на магистралата обаче е скочила на 210 млн. евро, т.е. строителите искат допълнителни 73 млн. евро. Строителният министър изглежда склонен да даде малко повече от поливната на тази сума. Сега се търсят начини за намаляване на цената и тя вече е под 200 млн. евро, каза Плевнелиев. По думите му до дни ще се постигне споразумение с "Мапа Дженгиз" във връзка с финансовите им претенции.

Преговорите продължават и в момента, каза Плевнелиев. Експерти от Европейската комисия работят паралелно и идват в сряда, за да се коментира каква част от тези допълнителни разходи би могла да бъде поета в рамките на правилата, нормите и процедурите на ЕК, каза още министърът.

Магистралата се финансира с малко над 111 млн. евро по програма ИСПА, която изтича на 31 декември 2010 г. Ако проектът не приключи до тази дата, България губи европейското финансиране. В срок от една година имаме право да завършим магистралата с национални средства, но и ако това не се случи – ще връщаме пари на Брюксел, обясни Плевнелиев.

Турската фирма ще поеме ангажимент да увеличи и броя на българските подизпълнители, за да изпълни работата в срок, каза Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес