Плевнелиев: Готов съм да направя и трето служебно правителство, но не искам да се стига до там

"АБВ следва дълбоко обмислена и последователна стратегия", смята държавният глава

Два пъти съм правил служебно правителство и ще го направя и трети път, ако се наложи, но не искам да се стига до там, коментира президентът Росен Плевнелиев в сряда.
 
"Винаги имам готовност да изпълня конституционните си задължения, не може да има никакво съмнение в това", заяви държавният глава в отговор на въпрос след откриването на нов инженерен център на компанията "Вистеон Електроникс България" в София.
 
Той посочи, че защитата на конституционните права на българските граждани не трябва да довежда до падане на правителство. 
 
"Не смятам, че дебатът за това как българите, където и да са те по света, да могат да гласуват честно, масово, в интерес на демокрацията и легитимността на властта в държавата, не смятам, че това и този дебат трябва да доведе до падане на правителство в тази държава", заяви Плевнелиев. 
 
Той допълни, че се надява на решение в интерес както на правото на българите да гласуват, така и за гарантиране на стабилността в държавата. 
 
"Моят прочит на това, което видяхме вчера е само един. Не вярвам, че в политиката има случайни неща, както и не вярвам в спонтанното взимане на решение "от днес за днес", коментира президентът. 
 
Според него зад решението на ПП АБВ да оттегли подкрепата си за правителството със сигурност стои стратегия - дълбоко обмислена, последователна. 
 
"И, разбира се, това е правото на политическите партии да преценят коя, как и по какъв начин ще се позиционира. Очевидно ни чакат тежки президентски избори, в които политическите партии ще дадат всичко от себе си, за да препозиционират публичното пространство, очевидно е обаче също така, че усилията за стабилност ще бъдат възнаградени от народа", коментира президентът. 
 
"Разбирам всяка една политическа партия, сигурен съм, че те преследват своите стратегии, но като държавен глава още веднъж заявявам - не ми се прави служебно правителство, искам да видя стабилност, искам да видя реформи, искам да видя надграждане и едни честни президентски избори - дай Боже с качествени кандидати", допълни той. 
 
По думите му нацията е достатъчно притеснена от рекордния брой кризи около нас и  трябва да се работи за стабилност. 
 
"Трябва да се загърбят понякога безпринципни политически противоречия и да се гарантира дългосрочна перспектива", коментира още президентът Росен Плевнелиев. 
Споделяне

Още по темата

Още от България