"Може би ще имаме пет правителства тази година"

Плевнелиев: Готов съм да свикам КСНС за изход от кризата

Президентът не бил казвал пред "Уолстрийт джърнъл“, че е готов със служебно правителство

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че е готов да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), което да търси решение за изход от кризата. Той призова за конструктивен и национално отговорен подход и апелира към парламентарно представените политически партии да "потърсим пътища за излизане от тежката ситуация".

"В последните седмици многократно се опитах да потърся решение, проведох формални и неформални разговори и срещи. По време на февруарските протести и криза свиках Консултативен съвет за национална сигурност – тогава се състоя конструктивен политически дебат и се взеха важни решения. На последния КСНС, проведен преди дни също в ситуация на протести и на криза, не видяхме подобен подход. Следя внимателно всичко, което се случва, и съм готов да свикам Съвета по всяко време. Консултативният съвет за национална сигурност не е самоцелно упражнение по политическа конфронтация, а инструмент за постигане на съгласие и за разрешаване на кризи на най-високо политическо ниво", посочи президентът Росен Плевнелиев.

Последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, свикано на 20 юни, се провали и за пръв път не стигна до никакво общо решение. Заседанието бе умишлено саботирано от лидера на "Атака" Волен Сидеров с мълчаливата подкрепа на БСП и ДПС, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна в знак на протест.

Официалното изявление на Плевнелиев в сряда последва негово интервю за американския вестник "Уолстрийт Джърнъл", в което той бе цитиран да казва, че "е готов да назначи ново служебно правителство, ако сегашното подаде оставка". От прессекретариата на държавния глава обаче излязоха с опровержение, според което държавният глава не е казвал такова нещо.

"В почти едночасовото интервю президентът не е казвал, че е готов да "назначи ново служебно правителство“. Държавният глава споменава единствено служебното правителство, назначено от него през месец март 2013 година", посочиха от президентството.

В публикацията държавният глава е цитиран да казва още, че тази година страната може да има пет правителства.

Той осъжда проявите на насилие и от двете страни (протестиращите и полицията) и заявява, че демокрацията се основава на три основни фундамента - пазарна икономика, независими медии и добре функциониращо правосъдие.

"В момента в България трябва да се подсилят и трите. Нуждаем се от мъдри политически решения. Пазарът има проблем с олигархията, медиите имат проблем с монопола и натиска над журналисти, а българската правосъдна система изобщо не е съвършена", посочва Плевнелиев.

Той добавя, че България може да издържи на още политически промени, тъй като икономиката ѝ продължава да отчита годишен растеж, независимо, че на власт е трето поред за тази година правителство.

"Дефицитът ни е около 1.3-1.5 процента от БВП и публичният дълг е 18% - вторият най-нисък в Европа. Това е голяма основа за стабилност", отбеляза Плевнелиев.

По-късно в специалното си изявление във връзка с блокадата на парламента миналата нощ Плевнелиев призова парламентарно представените политически партии да потърсят изход от създалата се ситуация.

"С поведението си политическите сили и всички ние допринасяме за разрешаването или за задълбочаването на кризата в страната, а протестите са функция от нея. За съжаление дори и днес забелязвам по-скоро опити за прехвърляне на отговорността, за взаимни обвинения. Готов съм да съдействам на всяко усилие за извеждане на страната от тежката ситуация, в която се намираме", посочи Плевнелиев.

Той заяви, че снощи сме станали свидетели на сцени, "които са несъвместими с един демократичен протест - блокирано Народно събрание, барикади в центъра на София, разрушени улици и тротоар".

"Искам да изразя категоричното си убеждение, че няма цел, която да оправдава насилието. Призовавам всички, които искат мирно да заявят своя цивилизационен избор, своето отношение към бъдещето на страната, своята привързаност към демокрацията, да се разграничат ясно от действия, провокиращи безредици, водещи към насилие и несъответстващи на принципите на правовата държава", заяви Плевнелиев.

Той призова органите на реда да преценяват внимателно своите действия и да се въздържат от действия, които биха могли да доведат до нагнетяване на напрежението.

"Очаквам от правителството да ни запознае със своя анализ, да посочи какво породи снощните сцени пред Парламента, има ли грешни решения, има ли виновни и кои са те“, казва държавният глава. "Ако има агресивни групи, провокиращи протеста към насилие – да бъдат посочени и подведени под отговорност, съгласно правилата и закона, а спрямо мирно изразяващите своята позиция граждани да се запази това поведение на охраняващите полицаи, което наблюдавахме досега", посочи Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България