Плевнелиев: Хибридната война дестабилизира "на ръба", за да не може НАТО да се задейства

Плевнелиев: Хибридната война дестабилизира "на ръба", за да не може НАТО да се задейства

"Хибридната война е измислена затова - тя е на ръба, за да може НАТО да не се задейства. Това е иновативен инструмен на Русия в 21 век как да се дестабилизират държави и да се държат в трайно подчинение на имперските амбиции за преразпределение на сфери на влияние". Това каза във вторник пред Нова телевизия президентът с изтекъл мандат Росен Плевнелиев.

По думите му у нас заради обществените нагласи е трудно да се заемат позиции срещу управлението на Путин, но не може да се подминава "взиряването на основните принципи на мира в Европа".

Много политици не смеят да посочат истината за Русия. Целият им елит избяга на Запад, децата им, икономиката е съсипана, не се говори за това как живеят руснаците и искаме ли да живеем като тях в един автократичен режим, в който човешките права и свободи не се спазват. Този дебат липсва", заяви Плевнелиев.

По думите му у нас заради обществените нагласи е трудно да се заемат позиции срещу управлението на Путин, но не може да се подминава "взиряването на основните принципи на мира в Европа".

"Искаме ли да има траен мир в Европа? И възможен ли е, ако най-въоръжената и с ядрени оръжия държава окупира съседа си, инициира замразени конфликти в Грузия, в Азербайджан, в Молдова. Ами ако това се случи в България - кой ще ни защити?", попита Плевнелиев.

"Много политици вярват в измислената от цар Борис формула "винаги с Германия, никога срещу Русия", но аз не вярвам в това. Когато една страна се опитва по всякакъв начин да дестабилизира Европейския съюз, на нас ни прилича да се държим като европейци. Важно е за нас да сме член на ЕС и НАТО, само там е защитен стратегическия ни интерес", допълни той.

Росен Плевнелиев заяви също, че според него страната ни трябва да ратифицира Истанбулската конвенция и разкритикува наследника си Румен Радев за позицията срещу документа.

Плевнелиев каза, че Истанбулската конвенция е за борба с насилието над жени и деца, приета от Съвета на Европа, трябва да бъде ратифицирана у нас, но вместо това тук не е имало дори честни дебати по темата. Бившият президент повтори и критиките си към настоящия държавен глава Румен Радев, който се обяви "против". Плевнелиев разкритикува и идеята за провеждане на референдуми по темата.

"Категорично съм против да се прехвърля отговорността на народа тогава, когато той е заблуден и тогава, когато не са се чули ясни аргументи от експерти. Смятам, че българският народ беше подведен. Имаше много манипулации и много лъжи по отношение на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за защита на жени и деца от насилие. Нагледах се на абсолютно безотговорни изказвания, както и на факти, които не отговарят на истината. Конвенцията не е за въвеждане на „трети пол", тя не се занимава с това", каза Пленвлиев.

По думите му президентът не трябва да гледа на всяка цена своя рейтинг, защото не той остава в историята.

Пленвлиев смята също, че в българската политика има "много мъже и жени, които се възприемат насериозно и на всяка цена".

"Никой не бива да се взема насериозно завинаги и на всяка цена. В една демократична държава всеки има мандат. Аз имах 3 години като министър, 5 години като президент. Работих. Дадох всичко от себе си. Сега идват следващите. Пожелавам им успех", заяви бившият държавен глава. Но така и не спомена кои политици с повечко мандати на високи позици има предвид. 

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?