Плевнелиев и Борисов: Лош ден за Европа, продължаваме без Великобритания

Даниел Митов: Трябва да отговорим с повече интеграция в ЕС и да не позволяваме ефект на доминото

"Това е лош ден за Европа". Така президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов определиха решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз. 
 
"Лош ден за европейската демокрация, лош ден за европейската икономика, лош ден за Европейския съюз. И ясен знак за ненаучен урок от историята", коментира президентът Плевнелиев. 
 
По думите му една велика сила, символ на свободна търговия, една държава, символ на либерална демокрация, реши да се изолира обратно в националните си граници, на собствения си остров.
 
 "Дълбоко съжалявам за този резултат, дълбоко съм притеснен,че днес националисти, популисти тържествуват по улиците на Европа, но съм сигурен, че Обединена Европа - с или без Великобритания, трябва да гледа напред", заяви президентът Росен Плевнелиев.
 
Никакви преговори с Великобритания
 
Премиерът Бойко Борисов от своя страна посочи, че Европейският съюз трябва да покаже, че може и без Великобритания. 
 
"Уважавам избора на техния народ, макар че от днес нататък ще е тежко разделен, заяви Борисов. Излизането на Великобритания ще се отрази, ЕС става по-слаб, последствията ще са за всички", посочи премиерът.
 
Според Борисов във всички случаи резултатът от референдума във Великобритания е лош ден за Европа. 
 
"Правилното е, щом така са избрали, да се оставят сами да решават съдбата си, ние да почваме да мислим за Европа без тях", каза той.
 
Според него всякакви преговори за особени статути и подобни неща не трябва да се водят, защото това ще разбие ЕС. 
 
Когато съюзът става по-слаб, виждате пазарите как реагират, лирата как пада, посочи Борисов.
 
За да си понесем всички урока, трябва да се разсъждава от днес нататък - каквото за всички страни извън ЕС, това и за Великобритания, допълни той. 
 
"Много от нещата, които и аз съм говорил в ЕС, излязоха истина. Можеше още преди година да спрем "Балканския път". Колко пъти съм настоявал това да се случи, а се случи след година, и колко нелегални емигранти влязоха в Европа. Има много неща да се поправят. Това ще бъде урок за всички да действаме по-дисциплинирано и по-бързо", коментира премиерът. 
 
Не трябва да се допуска ефектът на доминото 
 
Външният министър Даниел Митов коментира, че никой не поставя под съмнение волята на британците, но "референдумите трябва да бъдат добре премерени, за да могат хората да взимат информирани решения, за да не се превръщат референдумите в поле за битка на популисти, националисти и ксенофоби и да водят до неразбиране за какво точно се гласува". 
 
"След решението на британците за напускане на Европейския съюз не трябва да даваме шанс на популистите да вземат връх. Трябва да обърнем внимание на идеята за задълбочаване на интеграцията и да не се позволи ефект на доминото", коментира Митов. 
 
Според него ЕС има възможност да излезе по-силен от кризата.
 
Разбираемо е нашите сънародници във Великобритания да са притеснени, защото има много неизвестни, но трябва да е ясно, че предстои дълъг процес на разговори за форматиране на отношенията, който ще продължи години, каза Даниел Митов.
 
Ефектът за малките членки на ЕС ще е отрицателен във всички сфери    
 
Председателят на парламентарната външна комисия Джема Грозданова (ГЕРБ) коментира, че ефектът за България, както и за всички по-малки и нови държави-членки на Европейския съюз, от излизането на Великобритания няма да бъде положителен във всички сфери - икономически, политически, в сферата на сигурността. 
 
Според нея излизането на Великобритания основно е свързано с темата за сигурността.
 
Великобритания е голяма държава, тя е в основата на всички решения, които се взимаха досега в ЕС, и всичко това ще доведе до различни решения и посоки, заяви Грозданова. Жан-Клод Юнкер много точно каза преди месец, че националните правителства трябва да взимат повече решения, ЕС прекали, посочи тя. 
 
Според нея обаче няма противоречие между суверенитет и единството на ЕС.
 
Грозданова смята, че излизането на Великобритания ще е проблем и за самата държава.
 
Попитана какъв ще е ефектът за българите на острова, Грозданова посочи, че излизането е дълъг процес, ще отнеме 2-3 години и тепърва ще разберем. По думите ѝ все още на високо европейско ниво не е ясно как точно ще стане излизането на Великобритания от съюза.
 
Грозданова заяви, че очаква ефект на доминото - и други държави да последват примера на Великобритания. Според нея обаче България едва ли ще повдигне въпроса за излизане от ЕС, защото все още сме нови членове и евроскептицизмът още не е настъпил.

Радан Кънев: "Брекзит" е тежък провал за бюрокрацията в Европа

"Иронично или не, първата представителна демокрация падна първа жертва на крайния и безотговорен популизъм. Предстоят важни седмици и месеци. През тях можем да наблюдаваме гърчовете на брекзитърите, които посмъртно не могат да изпълнят кухите си и взаимно противоречиви гаранции и обещания. Защото дори Англия няма никакъв рационален интерес да напусне ЕС, а всяко възможно решение носи повече вреди от ползи."

Така съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев коментира в профила си във Фейсбук резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

Според него "Брекзит" е тежък провал на бюрократичната и партийна система на единна Европа. И че единна Европа е единствената гаранция за мира и благоденствието на континента".

"Накратко – трябва смело лидерство на национално и европейско ниво. Лидерство, каквото не е имало от началото на 90-те години. Нужна е нова и амбициозна визия за бъдещето на ЕС, която да замести бездушния брюкселски бюрократизъм, кухия национален популизъм и самодоволната кражба на европари – трите основи на вчерашния провал", смята Кънев.

По отношение на последствията за българските граждани, той коментира, че правителството трябва незабавно да предприеме мерки, с които да гарантира интересите на около 200 000 българи, които работят, учат, плащат данъци и се осигуряват във Великобритания.

БСП също иска спешен анализ на последиците за българите на Острова

Според БСП трябва да бъде направен спешен анализ на ефектите, които ще предизвика Брекзит върху икономиката на нашата страна и по-конкретно трябва да преценим какво ще се случи с тези 250 000 български граждани, живеещи на територията на Великобритания.

"Уважавам мнението на британските граждани, но това е урок за европейския съюз. Европа трябва спешно да започне да се променя, да се раздели с бюрокрацията и да взема предвид мнението на всяка една от страните членки", коментира Корнелия Нинова.

БСП иска МС веднага да започне анализ на ефектите върху България и да бъдат оповестени мерки за начините за справяне с последствията за страната ни от референдума. От левицата заявиха още, че са готови да предоставят експертна помощ на управляващите.

Междувременно Антони Тренчев от РБ изрази опасения да не се получи ефект на доминото и след Великобритания ЕС да не бъде напуснат и от други страни членки.

Красимир Каракачанов от ПФ пък обясни, че Брекзит ще бъде удар върху икономиката на останалите държави в Европа. Резултатите от допиването показват изчерпването на ЕС в този му вид. Според лидера на "Атака" Волен Сидеров пък англичаните приели тезите на партията му за ЕС.

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?