ГЕРБ печелят изборите "2 в 1", макар че губят гласове

Плевнелиев и Калфин на балотаж за президент

Доган ще мобилизира вот срещу ГЕРБ за втория тур, Кунева остана трета и може да прави партия

Снимки: БГНЕС

Новият президент на България ще бъде избран на балотаж между кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев, който според прогнозни резултати на агенция "Алфа рисърч" води на първия тур с около 41 процента от гласовете и кандидата на БСП Ивайло Калфин, който получи около 27- 28 процента, но за втория тур очаква гласовете на ДПС, чийто лидер Ахмед Доган даде заявка за подкрепа.

Избирателната активност на проведените в неделя президентски и местни избори е близо 50%, според различни прогнозни данни.

На трето място е гражданският кандидат Меглена Кунева, която получава около половин милион гласа (13-14 на сто), които най-вероятно ще послужат за база на нова политическа партия. Всички останали кандидати са далеч назад.

Управляващата партия ГЕРБ затвърди позициите си на водеща политическа сила, като в национален мащаб спечели близо 38% от местния вот. Втора е Коалиция за България с 24%, ДПС са трети с 6.7 на сто.

Независимо, че към 23 ч. в неделя все още няма данни колко точно хора са гласували, тъй като при възникналия организационен хаос и дълги опашки изборният ден бе удължен с два часа, като общ брой получени гласове ГЕРБ бележи отстъпление с около 250 хил. гласа в сравнение с парламентарните избори през 2009 г.

БСП обявиха, че очакват обрат на втория тур и Ивайло Калфин призова всички, които са против управлението на ГЕРБ, да гласуват за него.

                                                                                                                                    

                                

                               

Агенция Алфа рисърч Галъп Сова Харис МБМД
Росен Плевнелиев 39,7% 41,3% 40.8% 39.4%
Ивайло Калфин 28,5% 26,7% 27.6% 26.7%
Меглена Кунева 13,7% 15.7% 15.1% 17.0%
Волен Сидеров 3,9% 4.0% 3.6% 4.2%
Румен Христов 2,2% 2.2% 2.5% 2.5%
Атанас Семов 1,9% 1.9% 1.9%  
Светослав Витков 1,7% 1.7% 1.8%  
Стефан Солаков няма данни 1,9% 2.0%  
Красимир Каракачанов 1,2% 1.4% 1.2%  
Алексей Петров 0,9% 0.7% 0.5%  
Мария Капон 1,1% няма данни 1.3%  

Росен Плевнелиев декларира, че няма да влиза в уговорки с други партии за балотажа и обвини Калфин, че готви сделка с ДПС и още на първия тур е консумирал вот на ДПС.

Тези избори развенчават мита, че вотът на турския етнос е монолитен, заяви на пресконференцията на ГЕРБ в изборната нощ Плевнелиев, който на няколко пъти апелира президентът на страната този път да не бъде избиран от ДПС.

ДПС не се включиха активно в президентските избори, но участваха масово на местния вот, на който взимат 6.7 процента и се класират трети след ГЕРБ и БСП.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган даде да се разбере, че партията може да подкрепи на балотажа кандидат-президентската двойка на БСП.

"Двойката Калфин-Данаилов е много атрактивна и не е необходимо кой знае какво убеждаване на електората на ДПС да гласува за тях. Росен Плевнелиев не влиза в необходимия профила за държавен глава на ДПС", обяви Ахмед Доган на влизане в НДК.

Той уточни, че не е работа на президента да се занимава с инвестиционни проекти, а би трябвало да се грижи за промяната на имиджа на страната пред света.

Доган заяви, че на първия тур ДПС почти не се е включило в изборите, като единствено младежката организация и активистите са били активни. "На втория тур ще имаме мобилизация", обяви той.

Той изрази учудване, че ГЕРБ смятат резултатите от изборите за успех и определи изявленията на Бойко Борисов като "пълна демагогия и популизъм".

При тази разлика между г-н Плевнелиев и г-н Калфин не очаквам да има размествания на втория тур, коментира преди това Боряна Димитрова, управител на социологическа агенция "Алфа Рисърч", пред БНТ.

Тя посочи, при национално гласуване, каквото е за президент, може да има увеличаване или намаляване на разликата между двамата, но не и до размествания. Това по-скоро би могло да се случи при местен вот, уточни Боряна Димитрова.

Според социолога от "Галъп" Андрей Райчев предварителните данни показват решителна победа на местните избори за ГЕРБ и сериозна заявка за президентския пост.

Налице е сериозна мобилизация и съживяване на БСП, огромна загуба на СДС и изпращане на лидера на "Атака" Волен Сидеров в периферията на обществото, където му е мястото, смята още Андрей Райчев.

По думите му Меглена Кунева, която вероятно ще има половин милион гласа, е постигнала голям успех и е възможно това постави началото на нова политическа партия.

 

Макар и индиректно, Кунева потвърди на пресконференцията си в изборната нощ, че възнамерява да прави партия за парламентарните избори през 2013 г. Това, което винаги ме е движило, е каузата. Тази кауза остава непроменена - аз искам да бъда гласа на хората. Искам България да бъде успешна европейска страна. Точно това ще правя следващите години. И ще бъда още по-полезна на тези, които искат да имат силен глас, заяви Кунева.

Първият тур на президентските избори отбеляза исторически срив на "Атака" и СДС.

Кандидат- президентът и лидер на "Атака" Волен Сидеров спечели около 4 процента и се класира четвърти. По-нататък на много малки разлики един от друг са Румен Христов от СДС с около 2 на сто и Атанас Семов от РЗС с близо 2 на сто. Близък е резултатът и на независимия кандидат Светослав Витков.

Още по темата
Още от Избори 2011

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?