Плевнелиев и Коморовски в подкрепа на Европейския енергиен съюз

Европейският енергиен съюз ще увеличи както сигурността на държавите членки, така и тяхната конкурентоспособност. Около тази позиция са се обединили президентите на България и Полша Росен Плевнелиев и Бронислав Коморовски, които разговаряха във Варшава, където българският държавен глава е на официално посещение.

"Диверсификацията и свързаността на газопреносните системи чрез изграждането на интерконектори, е от ключово значение за преодоляване на зависимостта от един доставчик и гарантиране на енергийната сигурност", заявил Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на президентството.

Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи да работи за изграждането на интегриран регионален пазар на електроенергия и газ в Югоизточна Европа и свързването му с държавите от Вишеградската група.

Категоричната позиция на държавните глави на България и Полша е, че политиката на санкции на ЕС към Русия отразява разбирането на Европа, че зачитането на нормите на международното право и на върховенството на закона не може да има алтернатива.

Обща била и оценката на двамата президенти, че специалните отношения между България и Полша трябва да бъдат надградени до стратегическо партньорство.

По време на срещата било подчертано отличното сътрудничество между двете държави в сферата на сигурността и отбраната. България и Полша работят за изпълнение на решенията от Срещата на върха на НАТО в Уелс. В рамките на приетия План за готовност за действие на НАТО предстои свързването на Втора механизирана бригада с Многонационалния корпус в Шчечин. Държавният глава отбелязал и възможността за по-тясно сътрудничество на полигона в Ново село с Тренировъчния център на обединените сили в Бидгошч.

В последните години търговският обмен между България и Полша отбелязва устойчив ръст и през 2013 г. надхвърля 1.1 млрд. долара, което е увеличение с 23 процента. През миналата година беше създадена и Българо-полска търговска палата, която работи за задълбочаване на връзките между малките и средните предприятия на двете страни.

Според президента Плевнелиев утвърждаването на България като регионален доставчик на компоненти за автомобилната индустрия и машиностроенето, както и нарастването на производството в сферите на електротехниката и високите технологии, създават благоприятни предпоставки за повече полски инвестиции у нас.

"През последните години редица полски компании натрупаха опит и възможности за реализирането на инвестиционни проекти и България е предпочитан партньор", заявил президентът Коморовски.

България остава и една от предпочитаните туристически дестинации за полските граждани, като през 2013 г. над 230 000 поляци са посетили страната ни.

Президентът Плевнелиев връчил на своя полски колега орден "Стара планина" с лента и бил удостоен от президента Коморовски с орден "Бял орел".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?