Държавният глава защити изборната агитация само на български

Плевнелиев и Орешарски осъдиха заиграването с етническия мир

ДПС обяви, че очаква заседание на КСНС заради напрежението

Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски призоваха заиграването с етническия мир и използването на езика на омразата са неприемливи и трябва да бъдат осъдени, а от ДПС обявиха, че очакват "ако развитието на ситуацията в страната наложи това", държавният глава да инициира свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

 

"През последните дни и седмици сме свидетели на опасни за демокрацията и единството на нацията действия...Усилията на всички институции, политически партии, неправителствени организации, както и на отделни техни представители трябва да се насочат към недопускане на насаждането на нетърпимост, успокояване на напрежението и спиране на разделението в обществото ", заявиха в съвместна декларация Плевнелиев и Орешарски.

 

По-рано във вторник Плевнелиев, който започна серия от консултации с парламентарните парти, във вторник се срещна с лидера на ДПС Лютви Местан. Държавният глава призова политиците да смекчат тона и осъди ексцесиите и погрома над джамия в Пловдив миналата седмица.

 

Напрежението нарасна и след зрелищния парламентарен скандал около дебатите за изборната агитация на майчин език. Тогава БСП, "Атака" и ГЕРБ демонстративно отхвърлиха искането на ДПС, а депутатът от движението Хюсеин Хафъзов обяви, че ще върви "по пътя на политическите затворници Осман Калъч, Ахмед Давутоглу от село Иглика, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган".

 

Изказването му доведе до скандал, като ДПС осъди отказа на БСП да се разграничи от него.

 

В опит да овладее ситуацията председателят на Народното събрание (НС) Михаил Миков обяви, че ще предложи декларация, която да търси "общото" и "сваляне на напрежението", което "отиде твърде далеч". Декларацията ще бъде гласувана на 19 февруари, в който се почита паметта на Васил Левски и когато се очакват шествия и провокации от страна на националистически партии и групи, както и футболни фенове – същите, които вилняха в Пловдив.

 

Президентът коментира във вторник, че избори в България трябва да се правят на официалния език в държавата и е готов да отстоява тази своя позиция.

 

Местан от своя страна каза, че ДПС ще подкрепят инициативата на Миков и са съгласни с предложението да се постави нарочен акцент за отговорността и на политическите сили и всички да се разграничат от неприемливи изказвания, които звучат провокативно и могат до доведат до противопоставяне на български граждани.

 

"Правото на свободен избор – основа за проспериращо общество"

 

В общата си декларация Плевнелиев и Орешарски посочиха още, че с влизането си в ЕС и НАТО България направи своя цивилизационен избор и "стабилността на институциите, липсата на дискриминация, свободата на словото, плурализмът и правото на свободен избор - религиозен или политически, са основополагащи за избрания път да изградим модерно и проспериращо общество".

 

"Постижение на стремежа ни да живеем в демократично общество е и конституционният принцип: всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние", се посочва още в документа.

 

Те призоваха още Апостолът на свободата, етническият мир и единението на нацията да не бъдат използвани за постигане на краткосрочни политически цели и евтин популизъм.

 

"Днес повече от всякога трябва да подхождаме отговорно към запазването на основните демократични постижения. Загубването на което и да е от тях ще ни отдалечи от цивилизационния ни избор да бъдем равноправни с другите европейски народи. "Играем с живота на седем милиона българи, трябва зряло да се постъпва", казва Левски", завиха още Плевнелиев и Орешарски.

 

"Политиците да не спорят с хвърляне на камъни"

 

След срещата си с Местан "Плевнелиев коментира още, че е много важно политиците да "смекчат тона помежду си, да се спори с аргументи, а не с обиди и не дай си Боже и с хвърляне на камъни".

 

По думите му етническата конфронтация е следствие от нагнетяването на напрежение, агресия и използването на езика на омразата, включително и от политически субекти и политически лидери.

 

"Нека политическите лидери дадат пример за уважение към различния, а не за противоборство на всяка цена", каза Плевенлиев.

 

Той посочи, че няма как като държавен глава да бъде спокоен, когато се хвърлят камъни и се извършват посегателства срещу религиозни храмове в България.

 

"За мен е изключително важно да се гарантира гражданският, етническият и религиозният мир в България, да се действа адекватно, институциите да действат синхронизирано, ефективно, за да можем да се отнесем отговорно към това предизвикателство", каза още президентът.

 

Местан: Денят на Апостола да не се използва за политика

 

Лютви Местан посочи, че изживяваме месец на остра политическа конфронтация и заседанието на КСНС и днешните консултации са сред малкото институционализирани форми на диалог между политическите различия.

 

"Много се надяваме утре, денят на Апостола, да не се използва за пропагандиране на политически цели. Апостолът е знаме на всички български граждани и не може да бъде използван като знаме на крайния национализъм, като основание да се разгръщат ксенофобски, антисемтски настроения", каза още Местан.

 

Той съобщи, че няма да присъства лично на честванията пред паметника на Апостола, тъй като е част от делегацията, която ще посети Баку, но негови заместници ще бъдат там.

 

По думите му няма развитие за нито една страна, която не е осигурила гражданския и етнорелигиозен мир.

Споделяне

Още от България