"Съдбата на газопровода не зависи от България, а от Русия и ЕС"

Плевнелиев: И ползите, и щетите от "Южен поток" са хипотетични

"България е суверенна държава, а Москва не се съобразява със законите на ЕС", каза външният министър

Плевнелиев: И ползите, и щетите от "Южен поток" са хипотетични

Тъй като България няма подписан договор за приходите от "Южен поток", а само такъв за разходите, не може да се каже дали страната ни печели или губи от изявлението на руския президент Владимир Путин, че се спира реализацията на газовия проект. Това коментира българският държавен глава Росен Плевнелиев, който отбеляза, че все още страната ни няма официално уведомление за решението на руската страна, а само политическо изказване по въпроса.

На всички е ясно, че "Южен поток" не е проект само между Русия и България, а между Русия и ЕС като съдбата на проекта е изцяло в ръцете на Москва, отбеляза още Плевнелиев.

"Държавите, които имат интерес от "Южен поток", извършиха много сериозна подготвителна работа и упълномощиха Европейската комисия да проведе преговори с руското ръководство, за да може да се вземе решение по този проект. Решението е изцяло в ръцете на Русия и на Европейския съюз, но към момента Русия не е дала индикации, че иска да се съобрази с европейското законодателство", каза държавният глава. Той допълни, че ако Русия се съобрази с европейското законодателство, никой не би възразил проектът да бъде реализиран.

"Южен поток" е от проектите, които могат да се случат в Европейския съюз, само и единствено, ако отговарят на европейското законодателство. ЕС е съюз на правила и на върховенство на закона. Съжаляваме, че Русия демонстрира върховенство на силата, а не върховенство на закона по време на украинската криза. Но когато се съобразяваме с правилата, всички проекти – големи и малки – се случват. Вярвам, че никой в ЕС няма да каже "не" на проекта "Южен поток", ако Русия се съобрази с европейското законодателство", коментира българският президент.

Външният министър Даниел Митов посочи от своя страна, че България приема едностранното решение на Руската федерация, но е учудена от "начина, по който то бе направено". По думите му за прекратяването на проекта е необходимо междудържавното споразумение между България и Русия да бъде денонсирано.

Да не повтаряме случая "Белене"

Той допълни, че не иска този проект за повтаря случая с АЕЦ "Белене". "В "Белене” се чудехме в продължение на двадесет години има или няма договор, колко ще струва този проект – 4 млрд. или 10 млрд. Стига вече. Нека покажем, че в България може да управляваме по един прозрачен и отговорен начин по големите инфраструктурни проекти. Това означава най-малкото по тях да има договори и да не спорим по цифрите дали са оборот или печалба, а да бъде фиксиран ясният процент на печалба", каза Плевенлиев. "Не знам какво България ще спечели от "Южен поток”, ако някой знае, нека да извади числата”, допълни той.

Вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева също акцентира върху това, че все още няма официална позиция на Русия по въпроса за спирането на проекта "Южен поток", така че няма какво да се коментира и от българска страна. България е за това да има икономически изгоден проект и спазване на европейското законодателство, допълни тя.

Русия в никакъв случай няма да се откаже от проекта и това е тактически ход на Путин, който цели увеличаване на натиска върху България и Европейския съюз, коментира заместник-председателят на енергийната комисия в парламента Мартин Димитров от Реформаторския блок, На обратното мнение обаче е бившият енергиен министър Румен Овчаров от БСП.

"В никакъв случай те не са се отказали от "Южен поток". Евентуално отклонение и минаване на трасето през Турция би оскъпило проекта поне два или може би три пъти, което би го направило икономически невъзможен, а не неефективен. И в момента има такава тръба - това е "Син поток", който минава през Турция и той не може да бъде запълнен", аргументира своето виждане Мартин Димитров.

"Ще видите, че след този ход на Москва ще има истерия в България и много хора ще призоват да приемем всички руски предложения, защото иначе ще изгубим и нямаме избор. А всъщност имаме избор. Русия иска да строи "Южен поток". Просто това трябва да се случи по европейските правила и да бъде икономически ефективно за България", смята Димитров.

Даниел Митов: Русия показа, че не е склонна да се съобрази със законите на ЕС

Външният министър Даниел Митов коментира, че отказът от реализиране на проекта "Южен поток" в рамките на ЕС е показателен за това, че Русия не е склонна да се съобрази със законите, функциониращи на територията на съюза.

"Решението на България да изисква достъп до тръбата на "Южен поток" за други доставчици е взето от българските власти, защото защитава българските интереси. България е суверенна държава и законно избраните ѝ парламенти правителство решават кое е най-добро за нея и нейните граждани", каза Митов.

Той коментира, че България приема едностранното решение на Руската федерация, изразено от президента Владимир Путин, за преустановяване на проекта "Южен поток" и в същото време "изразяваме учудване от начина, по който то бе направено, както и от отсъствието на желание да бъдат използвани утвърдените двустранни дипломатически канали".

"За да бъде реализирано подобно политическо намерение на практика трябва междудържавното споразумение между България и Русия за изграждането на газопровода да бъде денонсирано, както и руските акционери в българо-руското дружество "Южен поток" да предприемат действия за неговото закриване. Очакваме да видим, дали руската страна ще предприеме подобни действия, тъй като досега няма документално заявена позиция", каза Митов.

Румен Овчаров: Загубите за България са не само финанасови, но и геостратегически

"Загубите от 400 млн. долара е доста занижена сума,ако изчислим евентуалния транзит от 63 млрд. куб.м газ през България по сегашната транзитна такса, която Русия плаща за транзита за Турция, то сумата е около 600 млн. долара годишно”, пресметна бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНТ.

"Никой от тези, които работиха по проекта, не каза каква се предвижда да бъде тази транзитна такса и се въртяха доста голяма смесица от числа, че 22 години няма да получаваме нищо. Но загубите за България са очевидни – те са не само финансови, но и геостратегически, както и чисто политически", допълни Овчаров.

Той попита "ако 30% от транзита на руски природен газ преминава през България, дали Русия няма да е зависима от нашата страна". Според Овчаров "начина за България за осигуряване на енергийна независимост е чрез взаимна зависимост".

Сега тези 63 млрд. куб. м газ ще минат през Турция. Така ние ставаме територия, която няма да транзитира за други, но няма да транзитира и това, което транзитираше досега, посочи Овчаров.

"Очевидно, че правителството на ГЕРБ с подкрепата на Мартин Димитров ще остане в историята с унищожаването на три огромни инфраструктурни проекти, чрез които България не само можеше да излезе от икономическата криза, но и би могла да бъде съвсем друга страна", смята Овчаров.

Огнян Минчев: Спирането на проекта е добра новина за Европа

"Това, което каза Путин, е информация, която не е изпратена на правилния адрес. "Южен поток” не е проблем между Русия и България, а между Русия и ЕС”, заяви политологът Огнян Минчев пред Нова телевизия.

Според него ако Путин се отказва от строителството на "Южен поток”, това означава, че ЕС е отстоял своята теза и своя интерес всички енергийни инфраструктури на територията му да бъдат съобразени с т.нар. трети енергиен пакет. Той предполага спазване на законите на конкуренцията в ЕС, посочи Минчев.

За Европа спирането на „Южен поток” е добра новина, тъй като доказва, че законите на територията на ЕС се спазват, каза политологът.

"Това, че България ще изгуби пари от спирането на "Южен поток”, е твърдение, направено на едро. България губи много през последните години от своята политическа стабилност, от своята законност, от откритостта на финансовите и политическите отношения именно поради натиска, който търпи за осъществяването на проекти като „Южен поток”, каза в заключение Огнян Минчев.и за осъществяването на проекти като "Южен поток”, каза в заключение Огнян Минчев.

Радан Кънев: Путин няма интерес от ‪"Южен поток"‬, ако той е законен и изгоден за нас

"Твърдението на президента Путин е, че България е пречката пред "Южен поток". А днешното българско правителство има две условия - законност по Европейското право и стопанска изгода за България", коментира лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев в профила си във Фейсбук. "Разбирам изявлението на руската страна като признание. Признание, че правителството на Путин няма интерес от ‪#‎Южен поток‬, ако той е законен и изгоден за нас. Има други - политически и имперски интереси", написа Кънев и добави: "Ако сме виновни, че защитаваме своите интереси и закони, да поемем тази вина", коментира Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес