Плевнелиев и Реформаторският блок с обща решимост за реална съдебна реформа

Снимка: БГНЕС (архив)

Президентът Росен Плевнелиев и Реформаторският блок са заявили обща решимост за осъществяване на правосъдната реформа със или без промяна в конституцията. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев след политическите консултации между коалицията и държавния глава в сряда.

"Правосъдна реформа и то не в декларативен вид, а като реална, сериозна и задълбочена промяна в управлението на българското правосъдие. Естествено, има добри решения, които са свързани с конституционна промяна, но ако в българския парламент няма мнозинство, това не трябва да бъде повод да не се предприемат и по-дълбоки промени в сектора", заяви Кънев.

На срещата с президента от Реформаторския блок са дали висока оценка на свършеното до момента от МВР и от парламента в законодателството по отношение на сектора "Сигурност".

Кънев посочи, че промените в закона за МВР и в закона за ДАНС са били отчетени като успешни и като добра законодателна основа за цялостна реформа в сектора "Сигурност".

Лидерът на ДСБ каза, че секторът трябва да бъде стабилизиран и да продължи да се реформира.

"Смяната на министъра в такъв момент не е най-доброто решение, особено когато този министър се свързва в общественото съзнание и в политиката с реформаторските усилия, които бяха направени. Нашето мнение е, че е добре да няма смяна, така че няма как да имаме каквито и да било претенции", каза Радан Кънев.

Била е коментирана и темата за икономически изоставащите райони на страната и възможните стратегически политики за тяхното развитие.

От Реформаторския блок са посочили необходимостта да се актуализира стратегията за регионално развитие на България до 2020 г., като се дадат достатъчно стимули за нови икономически проекти в обезлюдяващите се райони, включително и чрез бонус точки, когато фирми или общини от такива райони кандидатстват за европейско финансиране, посочи съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски.

В четвъртък Плевнелиев ще приеме представители на ръководствата на парламентарните групи на Движение за права и свободи и на "БСП лява България".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?