Плевнелиев и Уорлик ще търсят инвестиции в САЩ

Президентът Росен Плевнелиев ще участва във втората бизнес обиколка в САЩ за търсене на инвестиции за България, съобщи посланикът на Съединените щати в България Джеймс Уорлик в четвъртък.

 

Обиколката ще има четири спирки – Остин, щата Тексас, Лос Анджелис, Сиатъл и Сан Хосе.

В Остин ще бъде подготвена обща магистърска програма между Софийския университет и тексаски университети в областта на бизнес администрацията. В Лос Анджелис ще се проведе бизнес форум.

"Миналата година заедно с посланик Елена Поптодорова направихме подобна обиколка, с която успяхме да привлечем не малко инвестиции, очакваме тази година да постигнем най-малко същия успех", заяви Уорлик.

Той каза, че ще се търсят инвестиции в секторите на енергийната ефективност, биотехнологиите и други.

"Сега е времето американските компании да създават партньорства в иновативните сектори на България. Заедно с президента Плевнелиев очаквам с нетърпение възможността да обясня на водещи американски компании защо България е една важна дестинация за американския бизнес", заяви Уорлик.

Председателят на Американската търговска камара Питър Литгоу заяви, че целта на обиколката е бизнесът да бъде убеден, че в България има добри условия и инвестициите ще бъдат защитени.

Уорлик заяви още, че със сигурност Росен Плевнелиев ще се срещне с американския президент Барак Обама, но "не мога да кажа дали двамата ще проведат разговори".

Преди да се включи в бизнес обиколката Плевнелиев ще участва в срещата на върха на НАТО в Чикаго на 20 и 21 май.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?