Плевнелиев: Икономическата криза ще надмине Голямата депресия

Схемата ”60:40” ще проработи, но не колкото кабинетът очаква; България пропусна да вземе стратегически мерки

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

Схемата, станала известна като "60:40", ще "проработи, но не и в мащаба, в който правителството очаква", смята президентът Росен Плевнелиев ( 2012-2017).

"Решението 60:40 не може да бъде наричано така, тъй като то не е така. Елементарната сметка показва, че то е 60:70, защото извън заплатата има още 30% допълнителни осигурителни разходи. Много държави поеха тези разходи, за съжаление в нашата страна не се случи това. ... Собствениците на компании ще трябва да добавят едни 30% отгоре във време, в което икономическата активност е спряла", коментира Плевнелиев пред БНР.

Според него мерките, които правителството предлага в извънредната ситуация, са първи и ще се разширява палитрата им според развитието на кризата.

Той прогнозира, че поне още три месеца България ще бъде в първата фаза на кризата.

"Ще се борим да овладеем процеса, да имаме контрол върху разпространението на вируса, за да избегнем пик на заболяването", каза той и начерта три пътя за излизане от кризата - чрез ваксина, чрез т.нар. "стаден имунитет" и чрез тотална промяна в социално-производствения модел.

По думите на президента Плевнелиев икономическата криза ще надмине мащабите на Голямата депресия от 30-те години на 20 век.

Той допълни, че България е пропуснала да вземе стратегически мерки, които биха помогнали на икономиката на страната и посочи за пример отложеното влизане на България в чакалнята на Еврозоната.

По думите му много български политици от опозицията, включително и президентът Румен Радев, носят вина за това.

"Сблъскваме се с две кризи едновременно - здравна и икономическа", каза Плевнелиев.

Плевнелиев представи и разработен от българска компания модел за излизане от кризата, наречен "България на две скорости".

"Стъпка по стъпка - връщане към нормалността. Първата скорост са високо рисковите групи - възрастните хора, към които трябва да имаме специални мерки и те ще продължат дълго време. Втората е - младите, които са минали вече през болестта, те трябва да се завръщат вече навън и да работят".

Тази програма е представена на правителството и на Министерството на здравеопазването, посочи Росен Плевнелиев и обясни, че това е пътят, по който и Германия, и Южна Корея вървят.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате да свърши служебното правителство?