Плевнелиев: Имаме работа с Русия, която разглежда Европа като враг

Росен Плевнелиев, снимка БГНЕС

Ние искаме да виждаме като партньор една страна, дала Чайковски, Толстой и Достоевски на света. Но фактите показват, че днес ние си имаме работа с една друга Русия – с една националистическа, агресивна държава при един президент, който разглежда Европа не като партньор, а като противник, това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", публикуван на сайта на президентството.

"В света на президента Путин, става въпрос все още за XIX век, когато са съществували великите сили и една периферия, която е трябвало да им се подчинява", допълва българският държавен глава.

По думите му за всички европейци падането на Берлинската стена е било равнозначно на ”свобода, демокрация, перспектива, докато за Путин рухването на СССР е катастрофа”.

В отговор на въпрос за проект ”Южен поток" Плевнелиев казва, че България иска той да бъде построен, но не на всяка цена, защото не трябва да противоречи на европейските правила. Президентът казва, че грешката на Русия е, че подценява тези правила.

"Сега Русия трябва да научи, че в Европа има силни институции и желание за спазване на  процедурите на правовата държава", казва Плевнелиев и допълва, че към този момент не е ясно какви точно ще бъдат приходите от този газопровод.

Плевнелиев смята, че АЕЦ "Белене" не е нужна на България, защото би произвеждала 2000 мегавата ток при инвестиция от 10 милиарда евро. В същото време за 1.5 милиарда евро можело да бъде разработена програма за енергийна ефективност и саниране на сгради, с която да се спестят същите 2000 мегавата ток.

”За това дори вече е осигурено и европейско финансиране. Половината от българите живеят в лошо изолирани панелни сгради от комунистическо време. Като министър на регионалното развитие и благоустройството санирах пробно 50 такива сгради. Разходите за отопление намаляха с 40%  чрез мерки за топлоизолация. Но за съжаление в България все още има политици, които вместо в европейска програма за енергийна ефективност искат да влеят 10 милиарда евро в руска атомна електроцентрала, от която българското население почти не печели”, допълва президентът.

Президентът казва още, че газопроводът Бургас-Александрополис е бил спрян, защото е бил неизгоден за България от икономическа гледна точка.

"Приходите на България от този проект щяха да възлизат максимум на 35 милиона евро годишно от транзитни такси. За сметка на това щеше да ни заплашва екологична катастрофа в Бургас, който е център на българския туризъм на черноморското крайбрежие", коментира Плевнелиев.

Пред германския вестник  държавният глава обяснява, че България не и трябва растеж на всяка цена, който да бъде генериран само чрез взимане на дългове

Според Плевнелиев контролът от Европа върху съдебната система е полезен и трябва да остана толкова дълго, колкото е необходимо: "Той ни помогна да наложим някои смели реформи, но реформата на нашата правосъдна система още не е завършена"..

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?