Борисов писа "Отличен" на президента за първите му 100 дни

Плевнелиев иска агенция за е-правителството и изборните промени да минат през КСНС

"Не ми е достатъчно да бъда средностатистически президент"

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

Промените в Изборния кодекс може да минат през Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) към президента, заяви президентът Росен Плевнелиев, който в понеделник даде отчет за първите 100 дни от мандата си.

Плевнелиев обяви, че политическите партии очакват и искат диалог за изборните промени, който той ще осигури. Не е ясно дали Плевнелиев е съгласувал намерението си с управляващите, които до момента не дават индикации, че ще са готови да преразгледат основни положения в изборния закон и те да бъдат гласувани от НС достатъчно време преди следващите избори.

Плевнелиев се отчете предимно в бъдеще време, като акцентира върху заявените от него приоритети като енергийната ефективност, административната, водната реформа, здравеопазването и др.

Той обяви, че ще се стреми да не е "формален" президент, без обаче да посочи ясно на какви конкретни лостовете за влияние ще заложи.

"С дейността си президентството ще търси резултати, а не формално изпълнение на правомощията си. Не се притеснявам, че може да допуснем грешки, а от това да работим формално. Не ми е достатъчно да бъда средностатистически президент, който си чете Конституцията. Конституцията дава много повече механизми”, каза Плевнелиев и добави, че ще търси консенсус и конкретни решения по набелязаните приоритети.

Той отчете, че институцията става все по-открита, а целта му е гражданите и политиците да вярват в нея. Плевнелиев обяви, че е задал нов тип политика в президентството, който изключва бягането от отговорност.

Той припомни, че е публикувал списък от 40 обещания на сайта на президентството и вече е изпълнил пет, а много от останалите са в процес на изпълнение.

В понеделник работата на Плевневлиев получи и една конкретна оценка за първите си сто дни в президентството. Премиерът Бойко Борисов обяви, че му пише "Отличен".

"На президента само отлични оценки могат да се пишат. Той е обединител на нацията, държавен глава, изключително сериозен човек", каза Борисов.

Плевнелиев иска отделна агенция да движи е-правителството

Плевнелиев обаче продължи с препоръките си към правителството по отношение на изграждането на електронното правителство. След като предупреди преди седмица за възможен провал на проекта, в понеделник той обяви, че е "оптимист", заявявайки обаче, че трябва да бъде създадена нова държавна агенция, която да отговаря за въвеждането на е-правителството.

Той посочи, че в момента три структури отговарят за електронифицирането на услугите и се работи на парче. Освен това според него отговорните трябва да дават регулярни отчети за свършената от тях работа.

"И именно, защото се работи на парче, е необходима промяна. Няма нищо лошо министърът на транспорта да отговаря за тази структура”, каза президентът и обобщи – "една структура, ясни източници на финансиране, ясен план и изпълнение”. Голям оптимист съм, че ако се направи реформа и се подходи както при магистралите, ще има сериозен успех, каза Плевнелиев.

До момента обаче няма данни от страна на премиера Бойко Борисов, който обяви по-рано, че взима проекта за е-правителството под личен контрол, е готов да се съобрази с мнението на президента.

Миналата седмица, след като президентът и вицето му за пръв път разкритикуваха публично изпълнението на проекта за е-управление, Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията (МТИТС) припомни, че от септември 2011 г. действа и Съвет за електронно управление, председателстван от премиера Бойко Борисов и с участието на петима министри. Заместник-министър Валери Борисов е натоварен лично от Бойко Борисов да осъществява дейностите по реализация на електронното управлени, е посочено още в съобщението.

Има стратегия за е-управление и разписана пътна карта с конкретни срокове по години до 2015 г., напомни отговорникът за е-правителството Валери Борисов пред Mediapool.

Плевнелиев призова за неформална и координирана външна политика

Плевнелиев се обяви още за повече неформални контакти във външната политика. Според него трябва да се търсят близки срещи, без преводачи с международните лидери.

"Трябва да бъдеш естествен, комуникативен, а понякога грешките дори помагат да си свършим работата", каза Плевнелиев, като припомни и за грешката си при посещението на чешкия президент Вацлав Клаус. Тогава Плевнелиев първо обърка Чехия с Полша, а след това и с Чехословакия.

Плевнелиев заяви, че се работи за сериозна промяна във външната политика, като ще се търси по-голяма координация между институциите. В същото време обаче на вицепрезидента Маргарита Попова и се наложи да уточнява по-време на отчета си позицията си спрямо членството на Сърбия в ЕС. Миналия месец Попова обяви, че Сърбия не може да стане член на Европейския съюз, ако не реши въпроса с българската общност в Западните покрайнини. На пресконференцията в понеделник, когато първия тур от изборите в Сърбия показа, че позициите на сегашния проевропейски президент Борис Тадич са оспорени от бившия съюзник на Милошевич Томислав Николич, Попова разясни, че всъщност подкрепя Белград по пътя му към ЕС, но държи да изпълни критериите за членство.

Плевнелиев за пореден път даде висока оценка на българските военнослужещи и отбеляза, че плана за развитието на въоръжените сили се спазва.

Вече стана ясно обаче, че някои от заложените срокове и цели в плана обаче ще се изместят във времето поради липса на достатъчно средства. Върховният главнокомандващ обаче не коментира призивите на военния министър Аню Ангелов правителството и парламента да изпълнят ангажимента си за отбрана да бъдат отделяни по 1.5% от БВП, който е залегнал във всички програмни документи за армията.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?