Плевнелиев иска да знае кой е подготвял президентски избори за тази година

Държавният глава е разочарован, че управляващите не го слушат за референдума

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че очаква отговор кой точно е вкарал в проекта на Изборен кодекс хипотезата през месец май да се проведат избори "3 в 1" – за национален парламент, евродепутати и президент. Освен това държавният глава обяви, че е разочарован, че не се работи по предложението му за провеждане на национален референдум за изборна реформа.

"Кой е този човек, коя е тази институция, коя е тази партия, която реши, че през 2014 г. ще има избори за президент и вицепрезидент? На този въпрос досега не сме получили отговор", заяви президентът в Плевен.

 

Визираният от Плевнелиев текст бе част от доклада на предишната временна комисия за подготовка на Изборния кодекс, но не присъства във внесения от БСП проектозакон и не се обсъжда от депутатите. Мая Манолова от БСП, която е вносител на закона и ръководеше комисията по подготовката му, вече обясни, че въпросният параграф е имал за цел само да опише различни хипотези. Текстът е бил изпратен и във Венецианската комисия, тъй като по това време още не е бил готов проектът на левицата.

 

По-рано тази седмица Плевнелиев атакува опита за легитимиране на предсрочни избори за президент и критикува остро готвения от управляващите партии Изборен кодекс.

 

В петък Плевнелиев заяви, че след като бъдат приети от парламента текстовете на Изборния кодекс и след обстоен анализ на правния съвет към държавния глава, ще се произнесе по изборното законодателство. Държавният глава вече наложи вето на серия спорни законопроекти, прокарани от управляващите.

 

Освен това Плевнелиев изрази разочарование, че не се работи по предложението му за провеждане на национален референдум за изборна реформа.

 

"Освен че нямаше позитивно решение, към момента не виждам придвижване на отдавна внесената документация за стартиране на процедура за национален референдум. Обръщам се към парламентарно представените политически сили и ги моля да чуят народа, както аз го чух, и да не се страхуват от него. Няма нищо лошо да направим референдум по важни за нацията теми", каза Росен Плевнелиев.

 

Инициативен комитет обаче вече събира подписи за референдум, като обяви, че очаква да събере необходимите 500 хиляди подписа, които да направят допитването задължително, до края на месеца.

 

Президентът коментира и искането на "Атака" да му бъде отнет имунитетът.

 

"Надявам се парламентарно представените политически сили да са прочели какво пише в Конституцията и да са се запознали с нея. Докато аз съм президент, Конституцията ще се спазва! Който иска моя имунитет, да чете основния закон. Който иска да пише доноси, това е негово право, институциите ще преценят дали да се сезират и да свършат съответните правни действия. Като президент ще коментирам оттук нататък тези теми, само когато компетентните институции са си сложили подписите под ясни заключения", каза Плевнелиев.

 

От "Атака" обявиха , че ще внесат в прокуратурата сигнали срещу него. Един от сигналите не бил известен на широката общественост. Другият сигнал пък показвал "обвързаност на президента с офшорни фирми и финансови транзакции".

Споделяне

Още по темата

Още от България