Плевнелиев иска договор за добросъседство със Скопие, Груевски – подкрепа за ЕС

Правителството ще остави на депутатите да решат дали Македония да получи дата за ЕС

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че иска декларацията за добросъседство между Скопие и София от 1999 година да се превърне в договор, който да се спазва.

 

Държавният глава за пореден път в четвъртък обяви, че българската подкрепа на европейската интеграция на Македония не е безусловна и не отговори конкретно на въпрос каква ще е позицията на България през декември, когато ще се обсъжда дали да бъде дадена на Скопие дата за преговори за ЕС.

 

Правителството вече обяви, че е възможно България да не подкрепи даването на такава дата. Според източници на Mediapool обаче е възможно решението да бъде оставено в ръцете на депутатите. Те ще трябва да се произнесат по цялостен документ за отношенията със съседите, който според външния министър Николай Младенов трябва да определи "червените линии" на взаимоотношенията ни със Скопие.

 

Държавният глава коментира, че очаква декларацията за добросъседство, подписана между България и Македония през 1999 година (от премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски) да започне да се спазва и отново спомена за кражбите на история. Анализатори обаче коментираха, че декларацията не засяга един от най-спорните моменти в отношенията между двете държави – историята.

 

"Когато в България се грижим за всеки камък, оставен от византийци, търсим и други народи, стремим се да запазим културно-историческото наследство за бъдещите поколения, на 200 километра от нас тече проект "Скопие 2014", коментира президентът Росен Плевнелиев.

 

Проектът включва строителството на мащабни паметници и сгради, някои от които свързани с българската история.

 

"Политиката в Скопие трябва да направи своите изводи и да промени посоката, трябва да спре антибългарската кампания", каза още Плевнелиев.

 

Той отново посочи, че докладът на ЕК за напредъка на Македония според България не отразява адекватно реалността. София не приема оценките за ролята на Македония в регионалното сътрудничество и състоянието на двустранните отношения между България и Македония.

 

Скопие очаква подкрепа от Гърция и България

 

На този фон македонският премиер Никола Груевски заяви в четвъртък, че очаква от Гърция и България да подкрепят взимането на решение за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

 

"Очаквам от Гърция като най-стара страна, членка в ЕС от нашия регион и деклариран приятел на политиката на разширяване да подкрепи взимането на решение за начало на присъединителни преговори с Македония през декември и с това да даде ключов и решаващ политически принос за ново съживяване на европейската интеграция на целите Балкани. Македонските граждани очакват същото и от България", посочи Груевски, цитиран от МИА.

 

Той каза още, че декларацията от 1999 г. остава добра рамка за бъдещо развитие на отношенията.

 

"Имаме установена богата правна рамка на двустранни договори, която трябва да служи за подобряване на отношенията и засилване на сътрудничеството с конкретни проекти от практичен интерес на гражданите. Гражданското общество и медиите от двете страни трябва да изиграят важна роля в насърчаването на взаимното разбиране и уважение", посочи още македонският премиер.

 

След като България втвърди тона, Скопие идентифицира София като втора пречка пред членството му в ЕС след ветото на Гърция. Преговорите за членството на страната в НАТО и ЕС до момента са блокирани от Гърция, която не приема името на Македония.

 

Скопие обяви независимост през 1991 г. и първата държава, от която получи признание, бе България. Македония обаче веднага изпадна в продължаващ и до днес конфликт с Гърция, чиято позиция е, че Македония е името на нейна северна провинция и не може да има държава с подобно име.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?