Плевнелиев: Искров трябваше да отговаря, след като е пял по баровете с Цветан Василев

БНБ сама реши да удължи агонията на КТБ, след като политиците не пожелаха да спасят банката, казва президентът

Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев е имал опасения, че през 2014 г. чрез КТБ се реализира сценарий за сриване на държавата.

Това разкри самият той в събота, в интервю за предаването "Седмицата" на "Дарик радио" ден, след като наследникът му Румен Радев публикува втората банкова стенограма от консултациите при президента за КТБ на 14 юли 2014 г.

"Свиках тези консултации, защото имах огромни притеснения, че държавата може да се срине. Аз се притеснявах, че това е сценарий, че с идването на служебното правителство се прави опит да бъде срининато всичко в икономиката, в банковия сектор и да се заметат следите, не само на КТБ", каза той.

По думите му чрез консултациите политиците е трябвало да успокоят народа въпреки провала на БНБ и нейното ръководство.

"Смисълът на тези консултации беше, че те бяха политически консултации. Ние не можехме по никакъв начин и не бива да изземваме функции на компетентните институции. Това, че БНБ каза, че ще отвори (КТБ, б. р.) на 21 юли и не отвори, е техен проблем, с който ние, политиците, трябваше по някакъв начин да успокоим народа и да намерим решение, въпреки провала на БНБ и нейното ръководство", посочи Плевнелиев.

За решението КТБ да не се спасява

Той признава, че на консултациите политиците са решили да не спасяват банката, тъй като БНБ е трябвало да си понесе отговорността за криминалното ѝ източване. Това обаче не е било казано на обществото.

"Политическите лидери застанаха на тезата, обратна на това, което предлагаше БНБ в тези консултации. Политическите лидери искаха БНБ да си носи отговорността, след като са ходили по баровете, след като са приемали лъжливи отчети, след като не са си мръднали пръста да направят една ефективна система специално в случая с тази банка, защото с другите банки нещата стояха по друг начин. И те трябваше да си носят отговорността", коментира експрезидентът.

"Извън това обаче наистина на тази среща всички се консолидираха, по данните, които ни бяха предоставени, че ние имаме проблем с една единствена банка, а не и с други банки. Това натежа в посока да не се спасява (КТБ, б. р.)", казва още той.

Въпреки че не е имала политическа подкрепа да спасява банката, БНБ по свое осмотрение е решила да протака ликвидацията с месеци, става ясно още от обясненията на Плевнелиев.

"На тези консултации вие виждате, че нямаше как ние да диктуваме на независимия орган – управител и управителен съвет на БНБ, кога точно и какво да направят. Ние единствено може да се придържаме към права и процедури. Но БНБ след това месеци наред не предприе необходимите действия. Ние очаквахме да отворят банката след 2-3 седмици и търсехме готовност как да се финансира по един справедлив възстановяването на парите на хората по закон до 100 хил. евро. Същевременно агонията на тази банка беше продължена и това няма нищо общо нито с решение на политическите лидери, нито с тези консултации. Това е решение, което БНБ носи", коментира Плевнелиев.

За забавленията по баровете на Иван Искров и Цветан Василев

Според него няма да бъдем толкова развити и богати, колкото ни се иска, докато "не си оправим регулаторите, които да бъдат независими и които да могат да гарантират правила за всички". "И не шефът на регулатора да пее по баровете и по клубовете със собственика на тази специфична банка", каза Плевнелиев, очевидно визирайки кадри, излъчени от "Господари на ефира" през 2015 г. от съвместна забава с участието на Иван Искров и Цветан Василев.

"Самият Искров бягаше отговорност, но не отвъд БНБ, а прехвърляйки я на други членове на БНБ", заяви Плевнелиев. Той бе категоричен, че управителният съвет на БНБ са хората, които носят отговорността за всичко, което се случва в банковия сектор в България. "Там има одитори, как така БНБ не проверява дали са фалшиви данните", попита бившият държавен глава.

За "голямата картина"

"Да си дадем сметка за по-голямата картина. Тогава, през 2014 г. правителството на Орешарски колабираше. Орешарски позна всички задни входове на софийските сгради. Нямаше никакво доверие и правителството си замина.

Междувременно коалиционният партньор – ДПС вече беше разклатил тотално това правителство. "Самият аз като президент бях в окото на бурята. Представете си, от една страна правителството пада, парламентът си отива. Няма никакво доверие между политическите партии. Същевременно се срива банка, ръководството на БНБ не се ползва с никакво доверие от народа и президентът е отново сам, за пореден път. Нещо повече. Аз не знаех какъв ще е размерът и какви ще бъдат последствията от фалита на тази банка, а може би и на други и нямах никакви гаранции, никаква сигурност. Служебното правителство нямаше парламент, който да реагира бързо и да го подкрепи. Аз се молих тогава на политическите партии и част от тези консултации е и темата за ревизия на бюджета", коментира още той.

За разцвета на КТБ

Плевнелиев разкритикува Бойко Борисов, че не е успял навреме да се справи с разрастването на КТБ.

"Първото правителство на Бойко Борисов положи, но недостатъчни усилия и в крайна сметка то не бе успешно в това да се извадят държавните пари от определената, посочена от политиците, любима тяхна банка. Дянков имаше не едно изказване, че над 80% от държавните пари са в тази банка, включително от най-високата трибуна в държавата - НС, през 2010 – 2011 г. Впоследствие, когато назначих първото служебно правителство, взех своето отговорно решение и поведох тази битка, която изправи срещу мен цялата медийна империя, олигарсите, които ме намразиха по един невероятно тежък начин. Но аз доведох до края тази битка. Това, което първото правителство на Бойко Борисов не направи, го направи правителството на Марин Райков. Ние въведохме правила за управление на риска на държавните пари за пръв път в историята на България", посочи Плевнелиев.

За това, което не трябва да знае народът

Плевнелиев препотвърди позицията си, като заяви, че след публикуването на стенограмата от разговорите за КТБ оттук нататък всеки политик ще ходи в президентската институция с друга подготовка и по друг начин.

"Те ще знаят, че всяка стенограма във всеки един момент по различни съображения може да бъде разсекретена, което означава, че не бива да очакваме оттук нататък честен дебат по същество в тази институция, което е жалко", коментира той.

"Не бива да се генерализира. Специалното в тези две консултации беше, че хората бяха на улиците. Теглеха парите от банковите си сметки в не една банка. Изтеглиха се над 800 млн. лв. за един ден. Това беше изключително опасно положение, в което можехме да сринем цялата си икономика и цялата си държава и да се върнем 20 години назад. Затова беше толкова важно да се внимава какво ще се каже и какво няма да се каже", каза още Плевнелиев. Той уточни, че в случая не става дума за лъжа пред обществото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?