Плевнелиев: Изборът на нов изтребител е геополитически

Всички страни по източния фланг на НАТО имат Ф-16, а не ”Грипен"

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС
Категорично съм против решението за избор на изтребител за българските Военновъздушни сили да бъде само на базата на технически критерии, заяви бившият президент Росен Плевнелиев.
 
По думите му изборът трябва да бъде направен на база на геополитическата ситуация в света. 
 
”Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес”, посочи Плевнелиев пред бТВ.
 
Предстои тежко и отговорно решение на новоизбраното правителство, коментира Плевнелиев. Според него покупката на изтребител има силен геополитически сигнал.
 
В едно от последните си заседания назначеното от президента служебно правителство одобри класирането на подадените оферти в конкурса за нов тип изтребители, а от партията на Бойко Борисов обвиниха служебния кабинет, че се опитва да предреши конкурса. Работната група в Министерството на отбраната класира на първо място предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен" пред офертите на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка и на Италия за втора ръка "Юрофайтер". 
 
”Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защитят суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всеки един от тях обаче има Ф-16, а не ”Грипен”, отбеляза Плевнелиев.
 
Той коментира още, че българският народ обича своята армия, уповавал се е на нея в трудни моменти, а тя винаги е била на негова страна.
 
Той подчерта, че държавното ръководство трябва да даде път на очакваната отдавна и вече спешна модернизация на армията.
 
 По думите му политиците трябва да ясно да кажат, че армията  е приоритет.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?