Плевнелиев изпрати руския посланик с орден "Стара планина" и напомняне за равнопоставеността

Исаков: Двустранните отношения имат огромен потенциал

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев удостои с орден "Стара планина"- първа степен посланика на Русия у нас Юрий Исаков за "изключително големите му заслуги за развитието на българо-руските отношения и по повод окончателното му отпътуване от страната".

Държавният глава посочи, че отличието е както признание за усилията и професионалните качества на посланик Исаков, така и ясен знак за значимостта и важния характер, който българската държава отдава на двустранния диалог с Русия и желанието за неговото развитие и задълбочаване.

"Отношенията между България и Русия винаги са били в центъра на общественото и политическо внимание и интерес в страната. Те имат своя здрав фундамент, характерен за държавите с дългогодишни исторически традиции в своите контакти. Двете държави създадоха необходимата солидна основа, за да продължим да развиваме равнопоставен и взаимноизгоден диалог във всички направления", каза президентът Плевнелиев.

Росен Плевнелиев отчете и усилията на Исаков "да съхрани позитивния дневен ред и конструктивния дух на работа в областите от взаимен интерес".

"Всички тези усилия допринесоха за постигането на конструктивен и прагматичен подход към двустранните отношения, за поставянето на диалога на основата на равнопоставеността и взаимното зачитане на интересите", добави държавният глава.

Той изрази увереност, че именно този принос на посланик Исаков ще "бъде добра основа за развитието на контактите, сътрудничеството и приятелството между България и Русия".

Юрий Исаков каза от своя страна, че в двустранните отношения има огромен потенциал и това засяга всички направления - туризма, културните връзки, икономиката, енергетиката.

"Каквото и да посочим, навсякъде потенциалът на тези връзки е голям, защото те се изграждат на принципа на уважение и взаимноизгодно сътрудничество", посочи Исаков.

Той отбеляза традиционно близките отношения между двата народа.

На тази база искаме са изграждаме добри, конструктивни, взаимноизгодни и равнопоставени отношения, посочи посланикът.

Аз съм оптимист и никога не съм бил обезкуражен от някои обстоятелства, каза още Исаков.

По думите му като "пътеводна звезда" на всички по-нататъшни усилия трябва да бъде максималното разкриване на потенциала на двустранните връзки.

Исаков определи осемте си години като посланик в България, като най-хубавите в неговия живот - „трудни, но най-хубави".

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?