Плевнелиев към нацията: Бях президент, но и кризисен мениджър

снимка БГНЕС

Бях президент, но и кризисен мениджър и успях да преведа България през трудностите по достоен и успешен начин, заяви президентът Росен Плевнелиев в последното си обръщение към нацията, излъчено по БНТ в събота. Той обясни, че е успял да запази президентската институция във време на тежка криза и недоверие в институциите.

"Бях президент в трудни години, във време на извънредна нестабилност, на голямо напрежение във вътрешнополитически план и рекорден брой кризи в региона, Европа и света", допълни държавният главата.

Според него особено критични са били за страната 2013-та и 2014-та година, когато за две години са се сменили пет правителства и три парламента.

“Застанах зад гражданите, отидох при протестиращите. Организирах граждански дебати, отворих президентската институция за всички. Заедно преминахме през трудностите. Въведохме пряката демокрация в страната", каза президентът. Той призна, че е горд от това, че е станал първият български президент, който е инициирал референдум и първите, в чийто мандат са се провели общо три допитвания до народа.

"България остана остров на стабилност, лидер на Балканите, като получи голямо международно признание. Бях най-активният досега български президент на международната сцена“, каза още той. Само през миналата година е отбелязан рекорд по посещения на чуждестранни държавни глави в България – общо 25.

Плевнелиев смята, че е съдействал за развитието на иновациите, въвеждането на дуалното образование и дългосрочното планиране в държавата.

"Градихме модерна България, като в мандата се изпълниха рекорден брой модернизационни проекти в страната. Създадох Съвета на президентите и Президентската библиотека в България. Не назначих нито един посланик и служебен министър агент на Държавна сигурност. Извадихме тайните служби на светло с пакет устройствени закони и правила. Сменихме изцяло енергийните приоритети на България - от "Голям шлем" с три руски проекта към енергийна ефективност, диверсификация и либерализация за всички българи. Бях патрон на три индустрии, ИКТ (информационни технологии), аутсорсинг и автомобилостроене, като само в рамките на мандата създадохме над 90 хил. нови, добре платени работни места в тези индустрии на бъдещето", каза в обръщението си държавният глава.

"Със служебното правителство на Марин Райков въведохме правила и прозрачност в управлението на държавните пари. Не просто критикувах, а снех публично доверието си от правителството на Орешарски и мандатоносителя. Отказах да присъствам на клетвата на конституционен съдия със съмнения за липса на интегритет и морал", заяви държавният глава. Той декларира, че няма да се умори да работя за това комунизмът да влезе в учебниците и да се изучава обективно.

“Манипулираната истина разделя, а ненаучените уроци от историята хвърлят сянка върху бъдещето. Истината е здравата основа, на която да стъпим - истината за комунизма, за олигархията, за корупцията, за справедливостта в държавата. Служих на истината, посочвах проблемите, имах позиция и действах – това обединява, а не разделя", подчерта Плевнелиев и добави:

"Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. България трябва да продължи да работи за единение, а не за разединение на ЕС. Оставаме заедно. За мен бе чест да служа на народа си. Да живее България!“, завърши последното обръщение към нацията на президент Плевнелиев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?