Плевнелиев към политиците: Рецептата е реформи, смирение и много работа

Според президента Росен Плевнелиев "рецептата за успех на България днес е реформи, смирение и много работа". "Политиците трябва да обещаят пет неща и да ги изпълнят, защото това създава доверие", казал той в Женева по време на среща с представители на местната българска общност.

"Надявам се да има стабилно правителство и партиите в него да се разберат не кой да заеме един или друг пост, а какво важно и смислено да бъде свършено за страната", отговорил президентът, цитиран от своя прессекретариат, на най-често задавания въпрос - ще има ли скоро страната стабилно правителство.

Държавният глава се надява подадената от гражданите ръка да бъде поета от политическия елит и заедно да се работи за повече демокрация, за по-прозрачни и по-ефективно работещи държавни институции.

"Надявам се оттук нататък да виждаме много повече смисъл и много по-малко партизански подход, агресия и противопоставяне. Нямаме нужда от повече месии, трябва да работим за силни институции, които са способни да генерират еднакви правила за всички", коментирал Росен Плевнелиев.

Към началото на годината в Швейцария пребивават над 5000 българи, като общността е съсредоточена най-вече в кантоните Цюрих, Женева, Берн. Тенденцията през последните три години показва двойно увеличение на сънародниците ни, които дългосрочно са се установили в Швейцария. По-голямата част от българите са високо квалифицирани и работят в международни организации, банковия сектор, в сферата на компютърните технологии и на медицинските услуги.

"Истината е че България е една много красива държава, с огромен потенциал, но не успяваме достатъчно добре да го разгърнем. На прав път сме, но можем и повече и по-бързо, можем и да сме по-ефективни", казал още държавният глава по време на продължилата близо два часа среща.

Присъстващите над 150 души се интересували от това кога българите зад граница ще имат свое представителство в Народното събрание, кога ще могат да гласуват по електронен път, кога съдебната система ще заработи ефективно, както и кога ще бъде готов тунелът под Шипка.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?