Плевнелиев към жителите на Рибново: Може да започнеш с низане на тютюн и да станеш президент

Росен Плевнелиев започна президентската си обиколка из страната от Благоевградския край, където се е родил, израсъл и формирал като човек. Първата му спирка беше в областния център. След това за първи път български президент стъпи в помашкото село Рибново. Може да започнеш с низане на тютюн и да станеш президент, окуражи жителите на селото държавния глава. Крайната спирка на Плевнелиев беше родният му град Гоце Делчев.

Старт от Благоевград

"Започвам моята регионална, бих казал, обиколка на територията на всички региони и градове в България от тук, от моя град”, каза държавният глава при пристигането си в Благоевград.

“Благоевград е градът, в който аз се формирах като човек, получих своето възпитание, получих своята перспектива, стартирах своите първи проекти. Това е градът, който формира елита и бъдещето на този толкова важен за България регион - Югозападният", добави президентът.

Росен Плевнелиев посети първо Югозападния университет "Неофит Рилски". Той беше посрещнат от кмета на Благоевград Атанас Камбитов и от ректора на висшето училище проф. д-р Иван Мирчев. Държавният глава се запозна с развитието на университета, който отбелязва своята 35-годишнина. В него сега се обучават 12 500 студенти, сред които 1000 чужденци от три континента.

В препълнената аула президентът Росен Плевнелиев изнесе пред преподаватели, студенти и благоевградчани лекция на тема "България и "Стратегия 2020" на Европейския съюз: предизвикателства и перспективи".

По-късно президентът Плевнелиев присъства на отбелязването на 109-ата годишнина от кончината на Гоце Делчев пред паметника на героя на площад "Македония" в Благоевград.

Той поднесе венец пред монумента на апостола на националноосвободителните борби на българите в Македония. В чест на бележития революционер прозвуча и националния химн.

Отбелязването на годишнината от гибелта на Гоце Делчев е част от поредицата събития, организирани от инициативния комитет, оглавяван от благоевградския кмет, за честване на 100-годишнината от освобождението на Горна Джумая (старото име на Благоевград) и на Пиринска Македония от турска власт по време на Балканската война.

Исторически момент за Рибново

След областния град държавният глава посети село Рибново, община Гърмен. "Отивам в Рибново, защото съм амбициозен президент, който иска да отиде за пръв път там, където досега друг президент не беше стъпил”, каза Плевнелиев.

“Отивам съвсем съзнателно в Рибново, искам да отида на площада, да си поговоря с хората там, да ги разбирам, те да ме разбират, да отворя президентската институция и за толкова отдалечени места като Рибново. Българската държавност искам да бъде представена и видяна най-после и в Рибново. Отивам, защото преди всичко знам едно: в основата на успеха е доверието и комуникацията. Отивам там, за да изградя доверие и за да създам канали за комуникация", отбеляза още президентът преди да стъпи в селото.

"Дойдох тук не просто, за да напишем нова страница в историята на Рибново. Тук съм след точно 100 дни, които се дават на всеки новоизбран политик, но и първият президент, дошъл тук да ви уважи", каза пред жителите на селото Плевнелиев.

Той си спомни как преди години в малките улички на Гоце Делчев низал тютюн с хора, облечени като тези сега пред него. "Така съм започнал. Това е доказателството, че можеш да започнеш от тук и да станеш президент", каза държавният глава.

"Дойдох, за да ви уважа, дойдох, за да ви стисна ръцете, да се разходя по улиците, да пия едно кафе с вас. Дойдох, за да ви чуя, да ви разбера и да видите, че новият президент иска да бъде близо до вас и да отвори вратите на президентството за всички български граждани от всички етноси", допълни Плевнелиев.

"Вие сте много специален отрязък от българската история. Вие сте много специално място не само заради начина, по който организирате ритуалите и обичаите си, запазени от дълбока древност", каза още президентът Плевнелиев пред препълнения площад в селото с над 3000 жители. Всяка дума на Плевнелиев беше аплодирана бурно.

"Това е исторически момент за село Рибново. За първи път в историята на селото президент ни идва на крака. За нас, жителите на Рибново, вашето посещение днес е много знаково. Вие показвате на цяла България, че сте президент на всички български граждани, без разлика на тяхната етническа и верска принадлежност. Вие показвате на българското общество, че не се притеснявате, че пред вас има носии и шалвари. За нас вашето присъствие тук е голяма чест и винаги сте добре дошъл в Рибново", каза Ахмед Башев, който като кмет на община Гърмен посрещна държавния глава.

Плевнелиев беше посрещнат с пита и мед и получи традиционните за местното население дарове.

Финал в родния Гоце Делчев

Програмата на държавния глава предвижда да посети днес и родния си град Гоце Делчев. Там той ще присъства в катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий" на заупокойна молитва по повод на годишнината от кончината на революционера - патрон на града, която ще отслужи Неврокопският митрополит Натанаил.Президентът ще поднесе венец пред паметника на Гоце Делчев.

Споделяне

Още от България