Казусът "Пеевски" се връща КС до края на седмицата

Плевнелиев: Кампанията срещу мен отклонява вниманието от истинските скандали

Президентството публикува банковите документи за къщата в Халкидики

Плевнелиев: Кампанията срещу мен отклонява вниманието от истинските скандали

Президентът Росен Плевнелиев потвърди, че ще сезира Конституционния съд по казуса "Пеевски" до края на седмицата и коментира, че "безпрецедентният опит за дискредитиране на президентската институция" има за цел да отклони вниманието от истинските скандали – като например опитите "да се върне Държавна сигурност (ДС) на бял кон".

 

"Какво ли не се изговори и какво ли не се изписа срещу мен от определена медийна група и свързани с нея политици. В какви ли не схеми и скандали бях замесен... Наглостта на самозвани популисти и задкулисието зад тях е безгранично...“, заяви Плевнелиев.

 

Той представи в понеделник и схемата, чрез която с "нелепи и неверни твърдения" се манипулира общественото мнение и обяви, че нищо няма да го отклони от пътя му да служи на народа и да действа по съвест и Конституция.

 

"Нека се запитане чии интереси наруших, когато се възпротивих срещу безпринципното назначение на председателя на ДАНС или принципното ми настояване най-после да въведем правила за диверсификация на държавните пари. На народа или нечий друг", заяви още Плевнелиев.

 

Свързани медии дезориентират хората

 

"Обикновено атакува не една, а много свързани помежду си медии. Измисля се скандал след скандал, за да се дезориентират хората и накрая в общественото съзнание да остане само "президент-скандал". Дали твърденията са доказани или измислени, няма значение. Важното е лъжата да се наложи", обясни по-нататък държавният глава.

 

Той даде за пример обвиненията срещу него, че е закупил къща в Халкидики с пари в брой, които за пореден път опроверга. Президентството публикува в понеделник и документите за банковите преводи, като от прессекретариата на държавния глава припомниха, че произходът на средства в такъв размер задължително се проверява от банките, които и да са те.

 

"Платил съм имота изцяло по банков път чрез банковата си сметка през Националната банка на Гърция, която заедно с къщата ми са декларирани пред данъчните власти на Гърция. Парите са преведени на два транша – с банков превод на 1 октомври 2007 година, част от парите са преведени от моя сметка в Дойче банк, а на 2 октомври 2007 година останалата част са преведени от моя сметка в Райфайзен банк. Цената, посочена в нотариалния акт, върху която съм платил данъци и такси, е реалната цена – тя е три пъти по-висока от данъчната цена", обясни Плевнелиев.

 

Атаките срещу него започнаха още след назначението на служебното правителство и продължиха, след като той подкрепи гражданските протести срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Миналата седмица кандидат-политикът Николай Бареков обяви, че президентът е забъркан в престъпления, изискващи наказателна отговорност, и е внесъл сигнал до Главна прокуратура срещу него за търговия с влияние и пране на пари. Паралелно с това в някои медии бе разпространена информация, че като предприемач Плевнелиев е закупил къща за 700 000 евро на полуостров Халкидики с пари в брой.

 

Той посочи още, че оттук нататък няма да отговаря на "всяка лъжа или атака и няма да легитимирам популисти, продукт на политически инженеринг, които вместо да обяснят какво смислено ще свършат за нацията, предпочитат да фабрикуват компромати".

 

"Няма да позволя да ме учат на морал хора, в чиито данъчни декларации са вписани малки апартаменти, а живеят в къщи за милиони. За разлика от много други публични личности живея в къща на мое име, а не е собственост на фирма или на някой друг. Всичко, което притежавам, е с ясен произход, с платени данъци с документи, проверявани от данъчните органи на няколко държави", каза още Плевнелиев.

 

Кой печели в "мътна вода"?

 

Той коментира, че от тази кампания не печелят хората. По думите му не е останала нито една институция в държавата и заради това толкова дълго се въртим в омагьосан кръг и влизаме от криза в криза.

 

"Българският народ знае кой печели когато "водата е мътна", когато институциите се използват за инструмент за сплашване, за натиск, за разчистване на политически и лични сметки. Подобни методи използват тези, които разчитат да постигнат успех против правилата, против демократичните принципи. Те не искат силна държава, не искат силни институции, които да работят в интерес на обществото, а за силните на деня. В държава, в която е толкова лесно с компромати да сринеш всеки, без значение каква е истината, няма да дойдат стратегически инвеститори", каза Плевнелиев.

 

Той посочи още, че не може да се спестят важните дебати, като например как изглеждат регулаторните органи в момента, как да запушим пробойните в енергетиката и други.

 

"Всеки който си мисли, че като залее страната с компромати и очерни всички, ще си спести важните дебати – това е измамно усещане.... Как през февруари 2014 г. ще обясним на гражданите, че отново сме пропилели цяла една година, изпълнили сме я със скандали?”, попита Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?