Плевнелиев кани от Германия експерти за технопарка в София

Президентът Росен Плевнелиев покани специалисти от германския технологичен център "Адлерсхоф" да участват в разработването на концепцията на българския проект "София Тех парк", която трябва да бъде готова до края на годината. Държавният глава, който е на официално посещение в Германия, посети технологичния център "Адлерсхоф" в Берлин, който е един от най-успешните и мащабни германски проекти за високи технологии.

На площ от 4.2 кв. км в него работят 900 фирми и 17 академични института, заети са 15 000 сътрудници и 8500 студенти. Основното ядрото на "Адлерсхоф" е научният и технологичен парк с около 429 фирми и единадесет извънуниверситетски изследователски института.

Президентът Плевнелиев посочи, че България иска да развива не само традиционните сектори като земеделие, туризъм, машиностроене, а да се позиционира по пътя на идеите, технологиите и иновациите. Плевнелиев каза още, че "СофияТех парк" е първата в България иновационна екосистема в подкрепа на предприемачеството и иновациите.

"В България имаме изключително талантливи и умни млади хора, много способни изследователи в БАН, имаме добри преподаватели в университетите, искаме да им дадем възможност с помощта на "София Тех" да формират продукти и технологии и да печелят от тях", каза президентът, цитиран от БТА.

Президентът Плевнелиев и придружаващата го делегация присъстваха на презентация за технологичния център "Адлерсхоф", след което разгледаха част от центъра и посетиха някои от институтите и компаниите, работещи в него.

Бъдещият технологичен парк в София ще се намира до бул. „Цариградско шосе“ на мястото на днешните военни поделения на 4-ти километър.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?