Плевнелиев: Казусът с помилванията не е "толкова голяма драма"

Ангел Марин: Нападат ме заради неизпълнени "молби и ходатайства"

Снимка: БГНЕС

Казусът с помилванията не е толкова голяма драма за каквато се представя, коментира в понеделник президентът Росен Плевнелиев и подобно на вицето си Маргарита Попова, бивш министър на правосъдието, даде да се разбере, че новата администрация на "Дондуков" 2 не желае да се раздухва избухналият скандал.

Около помилванията, извършени от бившия вицепрезидент Ангел Марин, има поне два проблема. Единият е, че за втория мандат липсва указ за упълномощаването му от бившия президент Георги Първанов за помилванията и даването на българско гражданство. Другият проблем е с какви мотиви Марин е пуснал на свобода над 500 осъдени престъпници.

Плевнелиев заяви, че неговата администрация няма намерение да преразглежда решения за помилване и даване на гражданство, подписани от бившия вицепрезидент. С уговорката, че казусът е преекспониран и не е толкова голяма драма, за колкото се представя, президентът Плевнелиев обясни, че ще изчака решението на съда дали е трябвало Георги Първанов да издаде указ за втория мандат на Ангел Марин.

"Категорично заявявам, че информацията, с която разполагаме, гарантира, че президентът Първанов и вицепрезидентът Марин, както и техните юридически съветници и екипи, са били категорични, че не е имало нужда от издаване на нов указ", заяви Плевнелиев.

Той съобщи, че казусът трябва да бъде решен с произнасянето на Върховния административен съд, който вече е бил сезиран по жалба на гражданин.

"Няма нищо по-добро от това да изчакаме. Компетентните органи са на ход", заяви Росен Плевнелиев.

Той обаче уточни, че юристите в момента са на различни мнения като преобладаващото е за това, че не е било необходимо да се издава втори указ.

"Помилванията не са инициирани от президентската институция, те са инициирани от Министерството на правосъдието, процедурите са спазени. Това не са еднолични решения на вицепрезидента Марин", заяви Плевнелиев. Наскоро подобна теза лансира и вицепрезидентът Маргарита Попова, бивш министър на правосъдието, която очевидно е била наясно с действията на Марин още докато е била член на правителството.

Плевнелиев допълни, че няма правна възможност да бъдат преразгледани издадените от Марин укази за помилване: "Невъзможно е да се гледа назад във времето. Юристите са на мнение, че каквото е направено, е направено и е юридически обосновано."

Юристи: Първанов е трябвало да издаде нов указ

Ангел Марин от своя страна за пореден път заяви, че не е имало необходимост от втори указ."Това е по мнение на юристи, които са консултирали тогава по този казус", уточни Марин пред бТВ.

Конституционалистите проф. Георги Близнашки и проф.Александър Джеров обаче смятат, че е било необходимо да бъде издаден нов указ.

Проф. Близнашки, бивш депутат от БСП, коментира, че тази криза е преди всичко политическа и отбеляза, че остават скрити юристите, посъветвали президента Първанов да не издава втори указ.

Марин също не уточни кои юристи са съветвали президентството по това време.

 "Ако разсъждаваме чисто юридически, те трябва да се анулират, но въпросът е политически. Това е сериозен пропуск от 2005 г. Същият е президентът, но това е съвсем ново избиране на държавен глава. Това трябва да е обеца за юристите, сериозен пропуск на юристите на Първанов, но все пак тези актове са се случили по времето на един законно избран президент",  посочи проф. Александър Джеров пред БНР.  

Марин: Това е пожарникарски метод – пожар да се гаси с огън

Вицето на Първанов видя причина за атаката срещу себе си в многото неудовлетворени от него "молби и ходатайства", като по думите му се използвал пожарникарски метод "пожар да се гаси с огън".

Според него този шум се вдига, за да се прикрият по-важни скандали в България. Той помоли да не бъде свързван с Яне Янев.

"При мен са идвали много хора, всякакви - политици, бизнесмени, служещи, работници, селяни с искане да бъде помилван техен близък", посочи Марин.

"Не мога да му попълвам паметта за какво е идвал и за какво е ходатайствал. Има регистрирани точно час и дата на това кога е поискал среща с мен. Може да кажа и кой го е довел. Но не ме завъртайте с човек, който използва неверни данни", изтъкна Марин.

"Идеята е да бъда дискредитиран, защото не съм одобрил доста молби за помилване и ходатайстване", каза Марин и увери, че винаги е гледал интересите на хората, които са извън затвора.

Скандалът около Марин се разрази след като върна връчения му от президента Георги Първанов орден "Стара планина" заради думите на премиера Бойко Борисов, че не е трябвало да получава този орден и направеното сравнение, че както кучетата обичат пържолки, така Марин обича ордени. С този коментар Борисов се опитваше да замаже нелепите си изявления около убийството на 18-годишната Мирослава от Перник, предизвикали вълна от обществени реакции. Малко по-късно лидерът на РЗС Яне Янев, в момента съюзник на ГЕРБ, насочи вниманието към помилваните от Марин престъпници.

Медиите нямат достъп до информацията за помилванията, тъй като според решение на съда разгласяването ѝ ще е в противоречие със закона за защита на личните данни.

 "Аз съм за публичност и откритост на всичко, свързано с помилванията, да се даде публичност на предложенията на затворите, на комисията по помилванията и на решенията на вицепрезидента, да се открият всички преписки, откакто съществува тази институция", уточни Ангел Марин.

През последната седмица Марин даде серия от интервюта, в които декларира, че е действал законно. В понеделник Марин продължи да неглижира всички обвинения, че безпринципно е помилвал наркодилъри и убийци, обяснявайки, че заради обществената дискусия около броя на помилваните от него 533 души не можело да се разбере какви огромни усилия е полагал, за да се откликне безпристрастно на всяка молба.

Той твърди, че е помагал на много наркозависими, тъй като и в затворите се внасят наркотици. В отговор на упреците, че помилвани от него са продължавали престъпната си дейност, Марин добави, че не е имал правомощия да проследява поведението на тези хора.

Ангел Марин обяви, че планира оттук-нататък да се занимава с обществена работа, тъй като вече е постигнал своите върхове в кариерата си като генерал от Българската армия и вицепрезидент след това.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?