Плевнелиев: Казусът с премиера е приключен

Сн.: БГНЕС

Президентът сложи точка и на задочния спор с премиера Бойко Борисов, който в началото на седмицата коментира, че част от министрите в първия му кабинет, включително Росен Плевнелиев, му били препоръчани от издателя на "Капитал" Иво Прокопиев. След това държавният глава отхвърли твърденията на министър-председателя, като каза, че никога не е бил част от "задкулисието на "двете каки" и "двамата батковци"”. Впоследствие премиерът уточни, че е имал срещи със синдикатите и с КРИБ, чиито председател тогава е бил Иво Прокопиев, и призова Плевнелиев да ревизира думите си.

"Казусът с министър-председателя е приключен, допълнителните уточнения на премиера бяха изключително важни и аз му благодаря", коментира президентът в четвъртък пред журналисти.

Той каза, че е провел и разговор с Бойко Борисов, в който "изяснихме нещата и истината е вече повече от ясна за всички нас".

"По отношение на искрите между мен е премиера Бойко Борисов искам да кажа, че вчерашните допълнителни уточнения на министър-председателя бяха изключително важни и аз му благодаря за това", заяви Плевнелиев.

По думите му е станало ясно, че не става въпрос за каквито и да било кръгове, а за легитимни разговори на премиера с работодателски и синдикални организации.

Росен Плевнелиев коментира още, че е заявил ясно - никой да не очаква от него да прави политически партии след края на мандата.

Неговият предшественик Георги Първанов, бивш лидер на БСП, използва втория си президентски мандат за създаването на новата си партия АБВ.

"Категорично това няма да се случи. От мен никой не трябва да очаква да стоя на всяка цена в политиката, заради поредния пост“, заяви Плевнелиев. "Дадох много на България и оттук-нататък ще продължа да давам всичко от себе си за доброто на България. Ще бъда близо до народа си, ще продължа да разкривам нови перспективи. Дългосрочното планиране в България и стратегическата визия за развитието на страната ни, за да остават младите хора в родината си, ще продължат да бъдат в центъра на моите усилия и след края на мандата ми“, допълни той.

Плевнелиев за пореден път разкритикува поведението на кандидатите за неговия пост:

"Зададох конкретни въпроси към кандидатите за президент и вицепрезидент – как ще подкрепят развитието на икономиката на България; как ще разрешим вътрешните кризи и ще работим за стабилност и за развитие; как ще отговорим на миграционната криза, на кризата с тероризма и на всички други множество кризи. На тези въпроси все още кандидатите за президент не дават отговори и апелирам към тях да излязат пред народа и да кажат какво точно ще свършат по конкретните казуси”.

Горд съм, че съм този държавен глава, който зададе дългосрочното планиране в държавата - постигане на пълно съгласие по "България 2020", началото на дебата по "България 2030", каза още Плевнелиев.

В четвъртък той откри във Варна традиционния есенен семинар за културното многообразие, организиран от Фондация "Българска памет”.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?