Плевнелиев: Конфронтацията между партиите ще неглижира европейската тема

Конфронтацията между политическите партии ще неглижира европейския дневен ред, заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в Брюксел.

Двамата са споделили опасенията си, че европейските избори, които в България ще се проведат на 25 май, ще бъдат третирани като вътрешнополитически избори и като повод за конфронтация между политическите партии, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Надяваме се липсата на диалог между основните политически партии да бъде преодоляна. Има реформи, които не ни чакат, и важни решения, които трябва да се вземат в скоро време. Политическото противопоставяне трябва да отстъпи място на важни държавнически решения. Разбира се, то е част от демокрацията, винаги ще го има, но нашата обща надежда е, че пътят на реформите ще бъде засилен и европейският дневен ред ще има своята тежест и в България“, заяви още Плевнелиев.

Напредъкът на Югоизточна Европа в европейската интеграция и активната роля на България в подкрепа на страните от Западните Балкани също са били акцент по време на срещата. "България пледира за това Югоизточна Европа да остане във фокуса и от гледна точка на планирането до 2020 година, особено по отношение на свързаността на региона, която ще подкрепи неговата икономика“, каза още президентът.

Държавният глава е на работно посещение в Брюксел за участие в Четвъртата среща на върха ЕС-Африка, която ще започне на 2 април.

Споделяне

Още по темата

Още от България