МВР шефът предложи на еврокомисаря да стане кръстница на бебе, родено при наводнението

Плевнелиев, Кристалина Георгиева и трима министри на БТР из Свиленград

Цветанов обвини червения кмет на Харманли за потопа в Бисер и похвали човека на ГЕРБ в Свиленград

Устремът на държавната власт да покаже загриженост за всички бедстващи райони в страната събра във вторник президента Росен Плевнелиев, еврокомисаря Кристалина Георгиева и министрите на вътрешните работи, отбраната и земеделието Цветан Цветанов, Аню Ангелов и Мирослав Найденов на борда на бронетранспортьор в Свиленград.

Петимата обходиха наводнения кв. "Гебран", за да се убедят с очите си какви са щетите, причинени от придошлата през последните 24 часа вода, както и да инспектират действията на спасителните екипи.

Освен това много бързо се разбра се, че правителството търси начини да прехвърли отговорността за трагедията в хасковското село Бисер на кмета на община Харманли, който е от БСП. Премиерът от своя страна се възмути от безстопанствеността на язовирите през последните 22 години, като удобно избегна въпроса за отговорността на ГЕРБ.

В Свиленград най-критична бе ситуацията в квартал "Гебран", населяван от около 1300 жители. "Гебран" бе напълно залят от водите на река Марица, които на места достигнаха 1.8 метра. Близо 90 души бяха евакуирани с помощта на водолази и тежка техника.

Нивото на реката, която заля града е спаднало с около 80 см и стигнало 3.20 метра. В 23-те села на общината няма вода поради авария на помпите. Родилката от село Равна гора, която беше изведена сутринта с БТР, е превозена до Свиленградската болница и роди момченце.

Въпреки апокалиптичната ситуация Георгиева и Цветанов намериха време да проявят и чувство за хумор. След като еврокомисарят отбеляза с усмивка: "Май имаме вече родено бебе", вътрешният министър ѝ предложи да стане кръстница на детето, цитиран от местния в. "Старият мост".

Кметът на Свиленград – работещ, на Харманли – не

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, чието ведомство отговаря за извънредните ситуации след закриването на министерството на Емел Етем през 2009 г., се опита да обясни трагичното наводнение в Бисер с некомпетентността на червения кмет на община Харманли Михаил Лисков. За сметка на това бе похвален Георги Манолов, кмет на Свиленград, подкрепен от ГЕРБ.

"Нито една държава, независимо от планираните политики, не е застрахована, че няма да се случат подобни бедствия. Давам за пример една Япония, която никой не очакваше, че това може да стане там. Но това, което мога да кажа, и да направя съпоставка между кмета на Харманли и кмета на Свиленград, тук има работещ кмет, знаещ какво да направи, когато възникне подобна ситуация, докато, разберете, в Харманли кметът не е предприел необходимите действия, за да може да облекчи последствията от всичко това, което се случи на територията на Харманли и на селото, което беше засегнато", заяви Цветанов пред репортери в Свиленград.

Независимо от катастрофалното управление на борбата с бедствията, демонстрирано по време на тяхното управление, БСП предприеха защита на кмета си в Харманли, хвърляйки вината за скъсаната язовирна стена на Министерството на отбраната и то при мандата на ГЕРБ.

Плевнелиев доволен от реакцията на държавата, а евроексперт бил впечатлен

Президентът Плевнелиев изрази задоволството си от работата на кризисния щаб в Свиленград, като също се присъедини към намерението на премиера Бойко Борисов да направи т. нар. водна реформа.

"От мое име и от името на българския народ - моите съболезнования към семействата на загиналите във връзка с наводненията от вчерашния ден. Трябва да знаем, че по отношението на язовирите в България водната реформа трябва да бъде доведена докрай, имаме 220 малки, над 3000 малки язовира. От най-малкия до най-големия. Всичките са обект на т.нар. водна реформа, която днес се обсъжда в правителството и със сигурност в следващите седмици ще бъде вкарана и в парламента. Трябва да се знае кой е собственикът, кой експлоатира всеки един язовир, какви са правилата", заяви държавният глава, който допреди няколко месеца бе регионален министър с преки отговорности към водния сектор.

Той дори допусна, че ще се стигне до "пресушаването на някои от тези съоръжения, които са стари, опасни или са построени там, където не е трябвало". В заключение отбеляза, че цяла Европа се задъхва от падналия обилен сняг, "така че – не само България е в трудност".

Георгиева специално отбеляза, че положението в много части на Европа е бедствено и заради това евентуалните помощи от ЕС най-вероятно ще бъдат ограничени. Не пропусна и да спомене, че също категорично подкрепя реформата в управлението на водоемите.

Моето впечатление е, че и в Свиленград, и в село Бисер, и в Любимец, които посетихме, има пълна мобилизация на системата на "Гражданска защита", на армията, на местните власти, на правителството, отбеляза еврокомисарят. Тя добави, че експертът, който я придружава, е впечатлен от организацията и от това - колко много внимание е насочено към облекчаване на трагедията на хората.

Цветанов разказа за "бунт срещу язовир" преди 30 години

Според министър Цветанов, преди три години хората от Харманли са имали подписка, която е била отправена към кмета с желание язовирната стена на "Иваново" да бъде ремонтирана, но "не е обърнато внимание на тази подписка".

Не стана ясно какво е предприел той по този повод, при положение, че неговото ведомство вече над две години и половина отговаря за справянето с бедствия и аварии.

Вместо това вътрешният министър разкри, че още преди построяването на водоема преди 30 години, имало спонтанен бунт в града, тъй като хората смятали, че избраното място не е адекватно.

Цветанов обяви още, че един милион лева ще бъдат отпуснати за възстановяване на разрушените къщи, както и ще се плати по 10 000 лева на всяко семейство, което е загубило свой близък.

След това президентът, еврокомисарят и тримата министри се отправиха към сградата на областната администрация, където изненадващо се появи и социалният министър Тотю Младенов.

Според еврокомисаря Кристалина Георгиева, ако бедствието, което се случи в Хасковска област, "ни отвори очите" да обръщаме повече внимание на превантивните мерки, страданието на хората няма да е напразно.

Ние помагаме и по краткосрочните мерки и затова сме тук - да донесем нашия опит, да видим къде можем да помогнем, добави Георгиева пред репортери в Свиленград. Като пример тя посочи, че в града са необходими торби, които да се пълнят с пясък и с тях да се укрепват дигите на р. Марица. Ако има нова вълна, трябва с нещо бъде спряна, отбеляза тя. По думите ѝ може да се наложи да се поставят и подвижни мостове над някои реки.

По време на обиколката си в бедстващия регион президентът посети и болницата в Харманли, където има пострадали от бедствието в село Бисер и областта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?