Плевнелиев критикува Радев, че се фокусира върху Турция за сметка на Русия

Другите му грешки били опитът за отнемане на изборни права и прекомерна намеса в работата на служебното правителство

Президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017) посочи трите основни грешки на наследника си Румен Радев до момента. Според него това са опитът му да ограничи гласуването зад граница, фокусирането му само върху опитите за намеса във вътрешните ни работи на Турция за сметка на Русия и прекомерната му намеса в работата на служебното правителство.

Освен това Росен Плевнелиев коментира, че служебното правителство е допуснало действия, които трябва да се посочат като "неуспешни, като грешки".

Той се надява следващият кабинет да има ясна коалиционна формула, която да бъде обяснена ясно на гражданите, "за да няма съмненията за едни формули от миналото като "3-5-8".

"Не отива на държавен глава да разделя"

Росен Плевнелиев каза, че продължава да желае успех и подкрепя президента Радев, въпреки че в месеците от края на мандата му той не го е търсил за съвет или подкрепа. В същото време посочи първите му грешки "с надеждата, че курсът ще бъде коригиран".

Според него най-голямата от тях в тези три месеца е идеята за ограничаване на изборни права на българските граждани.

"Това безспорно ще създаде голям проблем на президента и може да прерасне в стратегическа грешка, от която се надявам той да се предпази", коментира Плевнелиев.

"Не отива на българския държавен глава по никакъв начин да разделя, той трябва да интегрира. Не отива по никакъв начин на българския държавен глава да ограничава конституционни права на български граждани, където и да са те по света", коментира отново Плевнелиев.

По думите му той първо помислил, че може би това е някакво неразбирателство между институциите, но публичното обръщение на държавния глава разсеяло тези слухове.

Това е грешка на държавния глава, която се надявам той да коригира, каза Плевнелиев.

"Не само Турция се опитва да влияе в България"

Плевнелиев коментира, че не само една, а повече държави се опитват да влияят на изборния процес в България.

"Преди всичко прожекторите трябва да се насочат към Русия. Русия организира най-мащабната атака срещу сайтовете на българските държавни институции в деня на референдума и местните избори през 2015 година“, заяви той.

Според него опити за намеса във вътрешните ни работи има и от страна на Сърбия и на Македония, но не даде подробности какво точно има предвид.

Прекомерен натиск върху служебния кабинет

Според Плевнелиев президентът Радев е оставил и усещането за постоянен и прекомерен натиск от страна на президентската институция върху служебното правителство, което не бива да бъде така.

Президентската институция е силна само тогава, когато гарантира силен баланс в държавата, смята Плевнелиев.

Според него служебното правителство е допуснало действия, които трябва да се посочат като неуспешни, като грешки.

Той даде като примери случилото се в МРРБ с отменения поради изчезване на документи конкурс за изграждане на тунел на магистрала „Струма“. Плевнелиев го определи като скандал от мащаба на "Батко и братко", който ще има последствия за България.

В МОСВ, в Министерството на земеделието, и в много други важни министерства от гледна точка на европейската солидарност не видяхме никакъв прогрес и стъпки напред, смята Плевнелиев.

Според него досега всички служебни правителства са успявали, освен с организацията на избори, да служат и много по-ефективно на нацията и да постигнат нещо голямо.

За мен е трудно да дам оценка кое е голямото позитивно за нацията нещо, което това служебно правителство до момента е свършило, надявам се това да се промени, коментира Плевнелиев, според когото част от чистките в министерствата и на областни управители са били абсолютно ненужни.

Все пак служебното правителство направи избори, те бяха признати от всички политически субекти - в най-важната задача за това правителство сме свидетели на успех, коментира Росен Плевнелиев.

На брифинга той представи принципите и целите на учредената от него фондация "Решения за бъдещето", която се фокусира върху "мир, образование и иновации". Фондацията вече е активна и започва да събира дарения.

Плевнелиев представи и международната си дейност след края на президентския си мандат - множество пътувания в чужбина - в Израел, САЩ и други държави. Росен Плевнелиев е бил приет за член на Трилатералната комисия.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?