Плевнелиев: Мина времето на плоския данък, богатите трябва да плащат повече

Държавният глава (2012 - 2017 г.) е твърдо против свалянето на ДДС за ресторантьорите

Росен Плевнелиев

Промяната на данъчната система трябва да е една от основните теми на новия парламент, който ще се сформира след парламентарните избори през 2021 г., смята президентът на България (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев.

"Новото Народно събрание, което ще се сформира през 2021 г., ще трябва да започне дебата за въвеждане на прогресивното данъчно облагане, при което богатите хора да плащат повече - с моето уважение към всеки, който по един честен начин е изградил своето богатство", заяви Плевнелиев в интервю за БНР. Самият той е сред най-богатите български политици според официалните данни в имуществените им декларации.

Същата позиция преди няколко месеца разви и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, с която премиерът Бойко Борисов често се съветва.

Според Росен Плевнелиев плоският подоходен данък от 10%, въведен през 2008 г. от тройната коалиция, е извървял своя път.

Икономисти определят облагането на доходите у нас в момента като регресивно, тоест бедните плащат повече, тъй като заради максималния осигурителен праг от 3000 лв. данъчно-осигурителната тежест на хората с по-ниски заплати е много по-висока от тази на получаващите над 3000 лв.

ГЕРБ досега отказваше да води дебата за прогресивно облагане с аргумента, че в предизборната и в управленската програма от 2017 г. има поет ангажимент да не се пипат основните данъци в държавата. С този мотив всяка година при приемането на данъчните закони и бюджета управляващите отхвърлят предложението на БСП за въвеждане на прогресивна скала или поне на необлагаем минимум.

След като премиерът Бойко Борисов пое риска да направи "грешката" (по собствените му думи) да свали ДДС на 9% за ресторантьорския бранш за сметка на бюджета, който ще загуби от това 150 млн. лв., обещанията в програмата на ГЕРБ губят сила и дебатът за данъчната система на практика е открит.

Според Росен Плевнелиев прогресивната данъчна система ще създаде по-голяма справедливост в обществото. Тя е и преобладаващият модел в държавите с по-развити икономики и социални системи в Западна и Северна Европа.

Плевнелиев смята, че въвеждането на прогресивната скала трябва да се съчетае с по-голяма отчетност на разходите в бюджета, например чрез засилване на електронното правителство. "Истината за това как се харчат парите на хората ще създаде предпоставки и за прогресивната данъчна система, която пък ще даде по-голямата справедливост", каза Плевнелиев.

Бившият президент не одобрява свалянето на ДДС за ресторантьорския бранш, който е един от моторите на сивата икономика у нас. Според него мярката нито ще изсветли сектора, нито ще повлияе на приходите в бюджета.

"Много други индустрии ще заявят претенциите си за същото намаляване – туризмът генерално, и стигнете например до лекарствата. Ресторантьорският бизнес в България, да не кажа голяма дума, но е един от най-силните генератори на сивата икономика. Това, че ще бъде намалено ДДС-то, не очаквам по никакъв начин да се отрази на приходите на държавата, както и по някакъв начин да осветли този сектор", каза Плевнелиев пред БНР.

Самите ресторантьори не крият, че смятат да запазят за себе си средствата, които ще се спестят от намаляването на данъка – около 150 млн. лв., независимо че облагането е за сметка на клиентите и логиката е цените да паднат. От браншовите асоциации са категорични, че падане на цените няма да има, защото трябвало секторът да се подпомогне в кризата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?