След провала на консултациите му с партиите

Плевнелиев мисли да сезира Конституционния съд за ядрения референдум

Волен Сидеров и Росен Плевнелиев, Сн: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не "изключва възможността да сезира Конституционния съд (КС)" във връзка с референдума за АЕЦ "Белене", след като консултациите му с политическите партии не са довели до консенсус как да бъде формулиран въпросът за народното допитване.

"Не обявявам моето окончателно решение, но все пак в хода на консултациите останаха сериозни съмнения. И имаме различни позиции. Някои казват, че имаме противоконституционност, други казват, че въпросът, който е зададен, е в синхрон със законите и Конституцията. Не получихме общо съгласие и не се обединихме около консенсус за въпроса - такъв, какъвто трябва да бъде", заяви Плевнелиев.

"Съзнавам, че президентът е пазител на Конституцията, тя е и неговият началник. Аз съм се заклел в Конституцията и законите, и тяхното спазване. От тази гледна точка, осъзнавайки, че първият в демократичната история на България референдум, е изключително важен и не трябва да има никакви съмнения за това, че той ще бъде проведен по правилата и в синхрон с Конституцията и законите на страната", каза още държавният глава.

От ГЕРБ съобщиха, че смятат да предложат референдумът да се плати с парите на партиите от държавната субсидия и да се проведе през януари или февруари. Президентът, който се обяви за гарант на първия референдум в България, поиска Народното събрание да преформулира въпроса и от него да отпадне проектът АЕЦ "Белене", но ГЕРБ отказаха, като премиерът Бойко Борисов обясни в петък, че партията му ще подкрепи провеждането на референдум за АЕЦ "Белене" с предложения от БСП въпрос, "с ясното съзнание, че той е неконституционен и манипулативен". Борисов мотивира решението си с опасение да не "кажат, че не искаме да чуем гласа на народа".

Синята коалиция още в петък призова Плевнелиев да се възползва от правото си като държавен глава и да сезира Конституционния съд (КС) за предложения от БСП въпрос.

В понеделник Плевнелиев завърши консултациите си с политическите партии около референдума със среща с "Атака".

Лидерът на партията Волен Сидеров предложи освен за АЕЦ "Белене" да се проведе и допитване за членството на страната ни в НАТО.

"Атака", която участва заедно с БСП и ВМРО на Красимир Каракачанов в събирането на подписката, е за строежа на АЕЦ "Белене" като централата да бъде българска собственост, държавата да има мажоритарен дял и печалбите да влизат в българския бюджет, заяви Сидеров.

По повод идеята на ГЕРБ организацията на допитването за АЕЦ "Белене" да се плати от държавните субсидии на партиите Сидеров предложи премиерът и лидер на управляващата партия Бойко Борисов да го направи със субсидията на ГЕРБ и "откраднатата субсидия от "Атака", а ако не му стигнат парите, да вземе и от бюджета на Националната служба за охрана (НСО)".

Споделяне
Още по темата
Още от България