Плевнелиев на едноседмична визита в САЩ

Президентът търси инвеститори сред технологичните гиганти

Плевнелиев на едноседмична визита в САЩ

Президентът Росен Плевнелиев заминава във вторник на едноседмично работно посещение в САЩ, което ще приключи с участието му в Срещата на най-високо равнище на НАТО в Чикаго, съобщиха от прессекретариата на президентството.

След като бе избран на поста, Плевнелиев първо посети Афганистан, а след това и Италия. В програмата на българския президент преобладават срещи с представители на компании в областта на информационните технологии. Само няколко часа след пристигането му той ще проведе среща с Бил Гейтс в Сиатъл.

В сряда държавният глава ще има работна закуска с над 40 представители на американския бизнес в сферата на инфраструктурата, информационните технологии и други. Тема на срещата е "САЩ и България: да градиш мостове чрез бизнес".

Плевнелиев ще участва и в кръгла маса по информационни технологии заедно с представители на Google, Facebook, Amazon и Microsoft. Очаква се той да представи пред американския бизнес концепцията за реализацията на проекта Sofia Tech Park.

По-късно президентът ще се запознае с част от международния проект "Зелена сграда" и с американския опит в областта на енергийната ефективност. В Сиатъл държавният глава ще се срещне в "Пасифик институт" с представители на българската бизнес общност.

В четвъртък в Сан Хосе президентът ще посети лабораториите на Google и HP, както и изследователския център на НАСА. Българският президент трябва да се срещне и с с председателя и главен изпълнителен директор на Cisco Systems Джон Чеймбърс. Вечерта в "Опера хаус" държавният глава ще се срещне с местната българска общност.

За петък е предвидено посещение в BioCenter, както и среща с представители на местния бизнес и общинските власти на Сан Хосе.

В събота Плевнелиев ще пристигне в Чикаго за участие в срещата на върха на НАТО. Преди това президентът ще се срещне с българската общност в местната ботаническа градина. Предвидени са посещения на държавния глава в православните храмове "Св. Иван Рилски" и "Св. София", след което президентът ще гостува на българското училище "Джон Атанасов" в Чикаго.

По време срещата на върха на НАТО в неделя Плевнелиев ще се включи и в работната вечеря, давана от американския президент Барак Обама и генералния секретар на НАТО в чест на лидерите на страните от НАТО.

В делегацията, водена от Плевнелиев, влизат началникът на кабинета на президента Цветлин Йовчев, главният секретар  Екатерина Захариева, секретари и съветници на Плевнелиев. На по-късен етап за срещата на НАТО ще се включат министрите на външните работи и на отбраната - Николай Младенов и Аню Ангелов, както и началникът на Генералния щаб ген. Симеон Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България