Плевнелиев: На мястото на Нанков щях да подам оставка и нямаше да допусна ревизия

Плевнелиев: На мястото на Нанков щях да подам оставка и нямаше да допусна ревизия

Категорично, ако бях на мястото на Николай Нанков, щях да подам оставка и нямаше да допусна да има ревизия. Това заяви президентът  (2012 – 2017г.) Росен Плевнелиев и бивш регионален министър в понеделник пред бТВ в коментар на темата с трите министерски оставки заради смъртоносната катастрофа край Своге. Заради инцидента министрите на регионалното развитие Николай Нанков, на вътрешните работи Валентин Радев и на транспорта Ивайло Московски подадоха оставки, но от края на минилата седмица се увеличават сигналите, че е много вероятно регионалният министър Николай Нанков да запази поста си.

Според Плевнелиев трябва да се изясни, че тази оставка не е по вина и  министрите не са виновни за това кой как е изпълнил и проектирал един път. Но министърът носи морална отговорност, каза той. 

“2006 година имахме подобна катастрофа в Бяла, БСП управляваха  и тогава никой не подаде оставка, после имаше още един случай и пак никой не подаде оставка. Когато те са на власт подобни морални действия на министри не се наблюдават.  В този случай е важно да се влезе в същината на договорите. Този път е имал проект за рехабилитация, изпълнен ли е както е заложен, трябвало е да се предвиди и качеството на пътя”, каза Плевнелиев.

Той допълни, че в ролята си на регионален министър през 2011 г. са били приоритизирани някои от най-тежките участъци и е започнала програма за модернизация. Били са включени над 30 трасета.

Въпросът за вината трябва да се търси по договор, посочи Плевнелиев.

Той отново разкритикува президента Румен Радев и посочи, че е разочарован от действията му. “Радев е първият български президент популист. Дори обръщението му от преди дни е изключително популистко. Не му прилича на държавен глава да поставя под въпрос основните институции на българската държава и да казва, че дори БСП не била алтернатива на сегашното управление. Дори има противоконституционност – разделя нацията. Той външнополитически не е никакъв фактор, няма доверие към него на Запад”, посочи Плевнелиев.

По думите му Русия му е “зашлевила шамар” два пъти. “Не остана и съмнение, че проруската нотка у нас остана без покритие. Никога не се беше случвало да отиде на посещение в Кремъл, от 6 минути изявления една да говори президентът на Русия и то да говори за Бойко Борисов“, каза Плевнелиев.   

След като не може да свърши нищо извън България, то ще работи в страната. Президентът трябва да е платформа за добрите идеи в държавата, да е балансиран”, каза той.

Плевнелиев посочи, че няма намерение да се връща в политиката и е отказал да работи в много световни институции, за да остане у нас.

Споделяне

Още от България