Плевнелиев нае три адвокатски къщи за "царските имоти"

Плевнелиев нае три адвокатски къщи за "царските имоти"

МРРБ възложи на три адвокатски кантори и ще плати 15 000 лева за анализ на документи, свързани с т.нар. царски имоти. Целта е да се направи "преценка относно възможностите" за завеждане на дела срещу бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза-Хробок.

Ще бъдат анализирани документите за собственост на дворците "Врана”, "Царска Бистрица” и "Ситняково”, на имота "Саръгьол”и къща в село Слатина, съобщиха от регионалното министерство.

Основните документи, с които разполага институцията, са събраните от временната комисия в предишното Народно събрание, която проучи казуса. МРРБ е наело канторите на проф. Владимир Петров и адв. Любомир Денев, които вече работят за държавата по спора за двореца "Кричим”. На първа инстанция те спечелиха делото.

Адвокатска кантора "Владимир Дончев” е ангажирана от земеделското министерство в друг спор със Симеон Сакскобургготски, в който държавата иска да си възстанови 16 000 декара гори в Рила.

Третата адвокатска къща е „Савова и сие”, която се ръководи от адвокат Ирен Савова и има множество успешно решени казуси с висока правна сложност, съобщават от МРРБ. Адвокатите трябва да приключат работата си до един месец. По казуса със горите в Рила Министерството на земеделието и горите плати 11 000 лева за експертиза.

Представители на ГЕРБ сондират мнения за евентуално създаване на нова комисия, която да решава въпроса с т.нар. "царски имоти", научи Mediapool. Засега депутатите от управляващата партия се въздържат да изяснят с каква цел ще се прави евентуалната комисия, като някои от тях уточниха, че не са наясно каква е позицията на партийното ръководство.

Както съобщи Mediapool Сакскобургготски е предупредил премиера Бойко Борисов, че възнамерява да съди държавата в Страсбург, което бе потвърдено от министър-предсезателя. В края на миналата година парламентът прие мораториум върху правото на бившия премиер Симеон Сакскобургготски да се разпорежда с върнатите му имоти, докато не бъде прието специално законодателство.

Специалната парламентарна комисия по "царските имоти" излезе със заключението, че връщането на "царските имоти" няма законово основание и че е спорна дори и собствеността върху тях. Тогавашният премиер Сергей Станишев обаче накара депутатите си да приемат друго становище, подчинено от политическата целесъобразност и съобразено с коалиционния партньор НДСВ. Така комисията излезе с позиция, че "царската реститутция" е станала на базата на решението на Конституционния съд (КС) от 1998 г. - нещо, което и без това се знаеше.

Преди десетина дни Окръжният съд в Пловдив отхвърли исковете на Сакскобургготски и сестра му Мария – Луиза за признаване на собствеността им върху бившия царски дворец Кричим и над 370 дка ниви. Това решение постави под огромен въпрос цялата "царска реститутция", тъй като съдът прие, че решението на КС от 1998 г., с което е обявен за противоконституционен Законът за обявяване на държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 година, на което се позовават Симеон и сестра му при всичките си реституционни претенции, има единствено правоустановяващо действие.

Това решение на КС не може да възстанови пряко права на собственост на ищците, заявява съдът.

Споделяне

Още по темата

Още от България