Кредитът на доверие на президента към това управление е изчерпан

Плевнелиев настоя НС да преразгледа незабавно назначението на Пеевски

Миков обяви избора за приключен факт

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че след назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС кредитът му на доверие към сегашното управление е изчерпан и призова Народното събрание "незабавно да преразгледа това свое решение".

 

Председателят на Народното събрание Михаил Миков обаче заяви по-късно от Видин, че "Народното събрание е взело решение. Оттук насетне фактът е приключил”. Той също така коментира, че всеки има право на мнение и на критика, че ще се следи общественото мнение и по завоалиран начин призова президентът да не се бърка в работата на парламента.

 

Държавният глава отхвърли евентуални обвинения към него, че е подписал промените в Закона за ДАНС, които разчистиха пътя за назначението на Пеевски, като каза, не е знаел предварително за кандидатурата.

 

"Дадох кредит на доверие и апелирах за обичайните 100 дни. Но след това назначение и по начина, по който то бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан. Това е назначение с трайни негативни последствия за България. То не дава надежда за промяна към по-добро в сектор "сигурност“. Председателят на ДАНС е едно от най-важните назначения в държавата. Той трябва да е човек с висока репутация и авторитет, на когото българите да вярват, защото на него е поверена сигурността им. Човек познат и с доверие в професионалните среди, защото това е една много консервативна система", заяви Росен Плевнелиев в петък, няколко часа след като БСП и ДПС избраха Пеевски за шеф на ДАНС.

 

Не е нормално ръководителят на една от най-важните служби в държавата да бъде обсъден и "избран за 15 минути без никакъв дебат, без обосновка, без концепция, без нищо", каза още държавният глава.

 

"Това е недопустимо. Дължим на българското общество откритост и мотивираност на всяко свое действие. Това не се състоя днес и аз не мога да подкрепя този модел на вземане на решение", заяви Плевнелиев

 

Той съобщи още, че свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 20 юни, на което очаква политическите сили и лидери, включително министър-председателят, да защитят цялостната си концепция за реформата в сектор "Сигурност", както и персоналните назначения там.

 

Вечерта пред БНТ Плевнелиев отново изтъкна, че арогантното поведение на управляващите е било видяно от народа, пред когото е била напревана ярка демонстрация на политически сделки. Днешният ден е бил символ на порочен модел, който, по думите на президента, за съжаление не показва, че ще си отиде скоро.

 

Плевнелиев призова още веднъж парламентът да преразгледа "погрешното решение" за назначаването на Пеевски. На въпрос какво ще направи, ако решението не бъде прегласувано, държавният глава отговори, че няма да нарушава конституцията, ще спазва закона, но "ще остане силен глас и ще говори".

 

Държавният глава има право на позиция и на оценки, но както ние не можем да поискаме държавният глава в рамките на неговите конституционни компетенции да направи едно или друго действие, да издаде един или друг акт, така той би трябвало да се съобразява с Конституцията. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков от Видин, където бе на откриването на Дунав мост ІІ.

 

“Всеки има право на критики и мнения. Ние ще се съобразяваме и с общественото мнение. Само че ми е много интересно когато навремето за главен секретар беше определен бившият премиер Борисов, нямаше никаква реакция. Ще следим общественото мнение и реакциите на нашите партньори. Оттук насетне, в тази връзка ще определяме поведението си. Изключително важно е Държавната агенция за национална сигурност да работи силно, активно и в рамките на закона”, добави Миков.

 

Попитан дали може да се преразгледа назначението на Пеевски, Миков каза: “Народното събрание е взело решение. Оттук насетне фактът е приключил”.

 

“Ще разговаряме с хората, ще се съобразяваме с тяхното мнение, но много истини от миналото на България трябва да бъдат сложени на масата”, заяви Михаил Миков. “Това е много тежка отговорност. В създалата се ситуация му прави чест, че е приел. Оттук насетне делата са тези, по които трябва да бъдат съдени хората”, допълни парламентарният шеф.

 

Само преди два дни Плевнелиев доброволно се отказа от лоста си за влияние по отношение на избора на шеф на ДАНС. Той подписа указа за обнародването на промените в Закона за ДАНС, които регламентират, че председателят на агенцията вече ще бъде избиран от Народното събрание по предложение на правителството. Досега той се назначаваше с указ на президента по предложение на правителството. Освен това Плевнелиев не се "усъмни" и в нововъведените критерии за шеф на спецагенцията, направени така, че да пасват специално на кандидатурата на Пеевски.

 

Досега председателят на ДАНС трябваше да има задължително 10-годишен стаж в службите за сигурност, но преправеният закон ги намалява на 8. Освен това бе разписана възможност за председател да бъде избран и кандидат с 8-годишен юридически стаж, колкото има и Пеевски като следовател.

 

В петък Плевнелиев обяви, че не е знаел кой ще бъде назначен за ръководител ДАНС, а не е върнал закона, защото "силно вярвам, че демокрацията повелява на всяко ново управление да бъде даден шанс да реализира идеите си, дори когато изглеждат недотам аргументирани".

 

"Аз още веднъж заявявам, че не желая да кадрувам. Но ще настоявам всеки да аргументира публично и открито назначенията, които прави и да бъде честен пред българския народ. Промени в законите се правят с ясна визия и с оценен дългосрочен ефект. Не възразих срещу законодателното решение председателят на ДАНС да се избира от парламента. Очаквах това да осигури повече публичност, да създаде възможност за дебат, да се обоснове личността на кандидата. Да се чуе неговата концепция за развитие на сектора, да се чуе и гласа на опозицията, както и на гражданското общество. Това е моето разбиране и аз винаги съм го отстоявал", заяви Плевнелиев.

 

Странно, че той не се е усъмнил в кадровите предпочитания на новите управляващи, дори след като те назначиха за временно изпълняващ длъжността шеф на ДАНС Владимир Писанчев, чието име бе компрометирано при скандала "Галерия" през 2009 г.

 

В сряда президентът заяви, че има доста "въпросителни и резерви" към промените в Закона за ДАНС и че БСП и ДПС трябва "да си носят кръста" за по-нататъшните реформи. Плевнелиев пусна закона с обяснението, че е получил "ясни политически ангажименти" от БСП и ДПС да бъде коригиран спорен текст и няма да се налага той да сезира Конституционния съд.

 

Тогава от президентството отказаха да уточнят за кой текст става дума, но от БСП неофициално съобщиха, че възразява срещу текста, според който президентът ще има право чрез министър-председателя да получава становища и анализи от председателя на ДАНС по въпроси за външната политика, свързани с националната сигурност.

 

В петък, час преди изявлението на президента, на страницата на Народното събрание бе публикуван пореден законопроект за промени в Закона за ДАНС, подписан от лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. Ако той бъде приет, президентът ще си върне правомощието да изисква и получава пряко от шефа на ДАНС по въпроси, свързани с отбраната и националната сигурност.

 

"Веднъж да чуя президентът да се изкаже" – бе лаконичният коментар на евродепутата от БСП Илиана Йотова, която влезе на заседанието на БСП на "Позитано" 20, където този следобед депутатите от левицата искат обяснения и дори оставката на лидера си Сергей Станишев заради съгласието му Пеевски да бъде избран начело на ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?