Плевнелиев настоя пред македонския президент за договора за добросъседство

Георге Иванов и Росен Плевнелиев, сн.БГНЕС
Държавният глава Росен Плевнелиев за пореден път се обяви за подписването на Договора за добросъседство между България и Македония. На среща с македонския си колега Георге Иванов той посочи, че договорът ще е "важна крачка по пътя на мирното задълбочаване на връзките между двата народа и на европейската интеграция на държавите от региона", съобщи прессекретариатът на държавния глава.
 
Президентът Плевнелиев е изразил увереност, че Договорът за добросъседство с Македония ще доведе до повече взаимни инвестиции, успешни регионални инфраструктурни проекти, високи постижения в сферата на туризма и мобилността на квалифицирани специалисти.
 
Държавният глава е дал за пример споразуменията за добросъседство, подписани от България с Турция и Румъния, и благоприятния им ефект върху развитието на сътрудничеството в региона.
 
"Регламентирането на двустранните ни отношения с тези страни донесе спокойствие в бизнеса, удовлетворение в обществата ни и повече доверие сред международните ни партньори", е заявил президентът. 
 
България от години настоява да бъде подписан договор за добросъседство, но все още има неизчистени въпроси. България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на първия кабинет "Борисов" стана една от страните, които отказаха определянето на дата за начало на преговори с ЕС.
 
Идеята на България е договорът за добросъседство да стъпи на съвместната декларация от 1999 година, подписана от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски. В декларацията Скопие декларира, че няма да предявява претенции за наличието на македонско малцинство в България.
 
Държавният глава е напомнил по време на срещата с Иванов, че българската страна отдава важно значение на опазването и възстановяването на българските военни паметници. 
 
"Очакваме скорошно окончателно решение на въпроса за поставянето на паметна плоча за загиналите български воини край Каймакчалан", е казал президентът Плевнелиев.
 
Той е изтъкнал важността на реформите в ключови сфери в Македония и гарантирането на независимостта на органите на съдебната власт като неизменна част от пътя към европейска интеграция на страната.
 
Македонският държавен глава е призовал за повече регионални инициативи, които да направят Балканите още по-активен участник във формулирането на европейската политика. 
 
"Нашият регион трябва да бъде по-задружен, трябва да се ръководим от прагматизъм и да не позволяваме исторически обременености да попречат на сътрудничеството ни в днешния динамичен свят", е заявил Георге Иванов. 
 
Македонският президент е на работно посещение в България, в рамките на което беше удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" от Българската академия на науките. Президентът Росен Плевнелиев е поздравил Георге Иванов за сериозното академично постижение и е пожелал то да даде основата за устойчиво научно сътрудничество между България и Македония.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?