Плевнелиев настоява за решителен отговор на ЕС за Украйна

Росен Плевневлиев, сн. БГНЕС

Кризата в Украйна застрашава националната сигурност на България, каза в петък във Варна президентът Росен Плевнелиев. Според него е добре всички българи да са наясно какво наистина се случва в тази страна. Той настоя за ”много решителен отговор” от страна на ЕС и целия демократичен свят в подкрепа на украинския народ, за да може да не се случи и по-лошото.

"За първи път след края на Втората световна война се прави опит да се прекроят границите в Европа чрез груба сила, агресия, окупация и използване на оръжие. Това до сега не се е случвало и се наблюдава голяма промяна не само историческа, но и в сектор сигурност", допълни президентът.

По думите му никой не е очаквал, че Русия ще наруши фундаментите на международното право и че ще окупира, а след това и ще анексира територията на една независима държава.

"Оттук нататък е важно да се знае, че виждаме и последствията на изваждането на духа от бутилката защото всичко това, което се случва в Югоизточна Украйна е последствие от случилото се в Крим", каза държавният глава.

"Днес определени сили, външни на Украйна, имат интерес от дестабилизирането на държавата и непровеждането на президентските избори. Светът може да бъде върнат в XIX век, когато Великите сили решават съдбата на една или друга държава", заяви българският президент.

По думите му украинците си имат собствена страна и имат право сами да определят и решават съдбата си. "Недопустимо е някой друг днес да решава неговото бъдеще. Затова ЕС трябва да подкрепи решително украинския народ, който сам ще реши бъдещето си, а не някой да му натрапва своето мнение", подчерта Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още от България