Плевнелиев назначава Бетина Жотева за член на СЕМ

Бетина Жотева, сн. БГНЕС

Росен Плевнелиев ще назначи за член на Съвета за електронни медии Бетина Жотева, съобщиха в понеделник от прессекретариата на държавния глава. В момента бившата журналистка е говорител на Министерството на външните работи. В предходния мандат на ГЕРБ заемаше същата длъжност, но в Министерство на финансите.

Жотева е с дългогодишен опит в областта на медиите и връзките с обществеността. Професионалното си развитие започва през 1990 г. в Българска национална телевизия като водещ новини и редактор на международните новини, се отбелязва в съобщението.

В периода 2000-2005 г. е кореспондент на в. "Труд" и директор на бюрото на вестника в Брюксел. От 2005 г. до 2007 г. е консултант и анализатор към НАТО, а от 2007 г. до 2010 г. заема длъжността Първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на България в Европейския съюз. Работата ѝ в НАТО и в Постоянното представителство на България в Европейския съюз ѝ позволява да навлиза директно в проблематиката на европейския и световния обществено-политически живот, се казва в мотивите на президента.

Преди да заема настоящия си пост в държавната администрация през 2014 г. Жотева е част от политическия кабинет на вицепремиера по икономическа политика и министър на регионалното развитие в служебния кабинет Екатерина Захариева и отговаря за медийната политика, връзките с обществеността и междуправителствените връзки в икономическия сектор. Била е директор на Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на финансите по времето на Симеон Дянков и директор на същата дирекция в Министерството на икономиката и енергетиката в служебното правителство през 2013 г.

Мотивите на държавния глава да номинира Бетина Жотева за член на Съвета за електронни медии са "професионалната ѝ квалификация и богат опит, придобит през 25-годишната ѝ практика в областта на медиите и връзките с обществеността".

Друго основание са нейният авторитет, принципната и отговорна гражданска позиция, се казва още в прессъобщението за Жотева, която се афишираше като едно от лицата на антиправителствените протести по времето на кабинета "Орешарски"

"Професионалните и лични качества на Бетина Жотева са предпоставка, че като член на СЕМ тя ще се ръководи от интересите на обществото, ще защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги", се твърди още в прессъобщението.

Жотева ще заеме мястото на Анюта Асенова, която е в СЕМ от шест години и бе предложена от президента Георги Първанов.

Към момента изтича и шестгодишният мандат на Анна Хаджиева, която е от парламентарната квота и 43-то Народно събрание трябва да я попълни.

Ако президентството и парламентът искат да изпълнят закона двете нови попълнения трябва да встъпят в длъжност по едно и също време, което ще рече, че в най-кратки срокове и НС трябва да избере свой представител в Съвета за електронни медии.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?