Плевнелиев назначи Бетина Жотева за член на СЕМ

Бетина Жотева. Снимка:БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаване на говорителя на външно министерство Бетина Жотева за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на държавния глава, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Жотева ще заеме мястото на Анюта Асенова, чийто шестгодишен мандат в СЕМ изтече. Според Закона за радиото и телевизията СЕМ се състои от 5 членове, от които трима се

избират от Народното събрание и двама се назначават от президента. Мандатът на членовете на СЕМ започва да тече с обновяване на състава от квотата на президента и на Народното събрание.

Към момента изтича и мандатът на Анна Хаджиева, която е от парламентарната квота и 43-то Народно събрание трябва да я попълни.

Решението на парламента за избор на член и указът на президента за назначаване на член на СЕМ влизат в сила едновременно.

Жотева е позната като дългогодишен журналист, преди да стане говорител на Министерството на външните работи бе пиар на двама министри - на икономиката и енергетиката и регионалното развитие в двата служебни кабинета, назначени от президента Плевнелиев през 2013 и 2014 г.. В предходния мандат на ГЕРБ пък беше говорител на Министерство на финансите.

Мотивите на държавния глава да номинира Бетина Жотева за член на Съвета за електронни медии са "професионалната ѝ квалификация и богат опит, придобит през 25-годишната ѝ практика в областта на медиите и връзките с обществеността".

Друго основание са нейният авторитет, принципната и отговорна гражданска позиция, се казва още в прессъобщението за Жотева, която се афишираше като едно от лицата на антиправителствените протести по времето на кабинета "Орешарски"

Журналистката започва професионалната си кариера през 1990 г. в Българска национална телевизия като водещ новини и редактор на международните новини. В периода 2000-2005 г. е кореспондент на в. "Труд" и директор на бюрото на вестника в Брюксел. От 2005 г. до 2007 г. е консултант и анализатор към НАТО, а от 2007 г. до 2010 г. заема длъжността Първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на България в Европейския съюз. Работата ѝ в НАТО и в Постоянното представителство на България в Европейския съюз ѝ позволява да навлиза директно в проблематиката на европейския и световния обществено-политически живот, се казва в мотивите на президента.

"Професионалните и лични качества на Бетина Жотева са предпоставка, че като член на СЕМ тя ще се ръководи от интересите на обществото, ще защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги", заявиха преди дни от Президентството при номинацията ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество