Плевнелиев назначи "бодигарда на Борисов" за шеф на НСО

Президентът назначи във вторник генерал Тодор Коджейков за началник на НСО, а за негов заместник - полковник Калин Иванов.

Двамата до момента временно изпълняваха тези длъжности след рокадите в службата след края на президентския мандат на Георги Първанов.

По време на управлението на Коджейков се стигна до един от най-сериозните инциденти, свързани с НСО – нападението срещу Ахмед Доган. Заради случая бяха уволнени двама служители на службата. Единият от тях - полк. Георги Райков - съди НСО заради отстраняването му, като твърди, че ръководството на службата не се е съобразило с неговите препоръки и затова се е стигнало до инцидента.

Служебното правителство и държавният глава Росен Плевнелиев, под чието разпореждане е службата, обаче са преценили да гласуват доверие на Коджейков, който бе назначен на ръководния пост в средата на миналата година.

Тогава държавният глава Росен Плевнелиев обясни, че обича хората да се доказват, затова ще изчака и след това ще прецени кой да оглави службата за постоянно.

Коджейков е известен като "бодигардът на Бойко Борисов", като се грижеше за сигурността му още от времето, когато Борисов бе главен секретар на МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?