Плевнелиев назначи "гласа на протеста" в президентството

Доц. Кристиан Таков става член на Правния съвет на държавния глава

Кристиан Таков

Президентът Росен Плевнелиев назначи известния с подкрепата си за "ранобудните студенти" доц. д-р Кристиан Таков за член на Правния съвет на държавния глава.

Таков е доцент по гражданско, семейно и търговско право в Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски" и е един от най-активните в подкрепа на протестите преподаватели, като бе и един от "сезиралите" Плевнелиев за "произвола на органите на реда".

 

Таков разкритикува остро и решението на Конституционния съд за връщането на Делян Пеевски като депутат, а негова реч пред "ранобудните студенти" събра голяма популярност.

 

Освен това той се обяви и срещу правителствения "план-график" за "Белене" и "Южен поток".

Кристиан Таков:

Протестът вече е успял и продължава да успява, който бездейства – предава себе си, бъдещето си, децата си

 

Реч на доцент Кристиан Таков пред студенти, 10 ноември.

 

Отсреща имаме хора,

които наричат честността "наивност",

които бълват по форуми, но ги е срам от имената си, та ги крият,

които мразят "Ранобудните студенти" заради смелостта им и заради собствената си пъзливост,

които не разбират, че нещо може да се прави не за пари, а за идеал. Още

 

Правният съвет е консултативен орган, който подпомага държавния глава при формиране на позиции и становища и при вземане на решения във връзка с осъществяване на конституционните му функции и правомощия.

Плевнелиев коментира по-късно във вторник, че тази позиция в президентството е била свободна от доста време, направени са били интервюта и разгледани различни кандидатури.

"Радваме се много, благодарни сме, че той реши да поеме този ангажимент, защото в Правния съвет към президента определено ни трябваше подкрепа от гледна точка на конституционалисти, хора, които могат и знаят как да подкрепят президентската институция като стожер на правилата и на най-висшия закон в държавата - конституцията", посочи Плевнелиев.

 

"Чакат ни нелеки времена от гледна точка на това, че има много инициативи за актуализиране на конституцията, за промяна на конституционни текстове, тепърва ще има много дебати в тази посока. Така че, имаме силен екип и през 2014 г. искаме да бъдем максимално полезни за нацията", каза още президентът.

 

Таков e роден на 7 ноември 1965 г. в София. Възпитаник е на Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски, специализира в Хамбург, има квалификации по реторика и интелектуална собственост.

 

Той е участвал в решаването на стотици дела в Арбитражния съд при БТПП в София, а от 2009 г. е член на Президиума на съда. Има експертен опит при изработването на програми за сближаване на българското законодателството с директивите на ЕИО и ЕС. Участва в различни организации за правно сътрудничество.

 

Таков има разработки в областта на правната регулация на корупцията, правата на потребителя, сделките, капиталовия пазар, ценните книги, продажбата и приватизацията на предприятия и други, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Другите членове на Правния съвет са Благой Видин, Дарина Зиновиева, Екатерина Матеева, Маргарита Златарева, Маргарита Чинова, Мариана Карагьозова – Финкова, Нели Огнянова и Нина Гевренова.

Споделяне

Още от България