Плевнелиев: Не бива да се притесняваме от това, че студентите имат какво да кажат

Росен Плевнелиев и Иван Гашпарович

Това, което се случва днес в българските университети, е ясен знак, че е необходима промяна, каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за студентските протести в България на среща с българската общност в Братислава, където във вторник започна двудневното му официално посещение в Словакия, предаде БТА.

В Братислава Плевнелиев бе посрещнат и след това разговаря със словашкия президент Иван Гашпарович. Той бе приет от премиера Роберт Фицо, от председателя на парламента Павол Пашка и от кмета на Братислава Милан Фтачник.

Гражданите искат да видят институции, които са обърнати към тях, решават важните проблеми, а не институции, обърнати към силните на деня или към тези, които имат голямо влияние.

Дневният ред на българските институции трябва да се промени, каза Плевнелиев. Аз лично посочих, че българските студенти са будители, добави президентът. Не бива да се притесняваме от това, че студентите имат какво да кажат, но трябва много да се притесним, ако политиците се затворят зад дебелите стени на големите си сгради и не обърнат внимание на гражданското общество и това, което то казва, коментира държавният глава.

Още през февруари много ясно се посочиха проблемите с монополите в България - те още не са решени, проблемите в енергетиката - не са решени, либерализацията в енергетиката - не е направена, диверсификацията тепърва трябва да се прави, каза Плевнелиев и добави, че протестите през лятото много ясно са посочили проблема със срастването на медиите и политиката.

Президентът каза, че не се притеснява от проблемите на държавата и вярва, че демокрацията ни ще стане по-силна и че нацията ще се сплоти, минавайки през тези трудни моменти.

Коментирайки в отговор на въпрос от присъстващите ситуацията с бежанците в България, президентът посочи, че българските власти имат план и ще се справят. Много е важно да разберем,че несигурността в този регион продължава, кризата в Сирия не е на път да бъде решена в скоро време, което означава, че трябва да имаме готовност и план за действие - план в общоевропейски аспект за решаването на въпроса. Свиквам Консултативния съвет за национална сигурност на 20 ноември, българската държавност следи внимателно казуса и същевременно ще се отнесем с максималната сериозност, така че да бъдем полезни в един кризисен момент, каза Плевнелиев.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?