Плевнелиев: Не ми се прави трето служебно правителство

” Не очаквайте да правя политически партии или да се връщам обратно в бизнеса”

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

Не ми се прави трето служебно правителство, така че много се надявам тази крехка, но все пак постигната стабилност в България да продължи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред Дарик радио в коментар на ситуацията, след като ГЕРБ бламира съдебната реформа и правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка.

"Това, което към момента имаме като конституционни промени, като заявка, минала на второ четене, е една малка стъпка напред, но не е голямата реформа, която очакваме и не е дълбоката промяна, на която се надявахме. От тази гледна точка, не може да очакваме държавният глава да сезира КС, но гражданите може да очакват да продължавам да работя денонощно, за да може да направим и следващите още по-решителни крачки напред", каза държавният глава.

Плевнелиев уточни, че това означава президентът да ползва своето право да инициира промяна в Конституцията на един по-следващ етап. Държавният глава посочи, че преди това трябва да се види дали и по какъв начин дадената заявка ще бъде финализирана.

"Една от големите теми, които аз ще следя дали в Закона за съдебната власт ще бъде категорично декларирано от народните представители - от тук нататък по всички поводи, във всички случаи се гласува явно", коментира още Росен Плевнелиев.

На въпрос дали ще се кандидатира за втори мандат, той заяви:

”Не очаквайте да правя политически партии, да се връщам обратно в бизнеса или в парламента. Оставам посветен на България - веднъж президент, цял живот президент”.

По думите му все още е рано е да каже публично дали ще се кандидатира на президентските избори следващата година,

За дума на 2015 г. президентът определи "тревога". "Тревога от рекордния брой кризи по света - бежанска, терористична, икономическа, дългова, украинска, кризи в Близкия Изток и Северна Африка. Тревога от относително крехката стабилност, постигната в България, тревога от това дали реформите ще се случат, така че да се получи ефект, който да бъде усетен от народа - да види прогрес, справедливост, перспектива", посочи държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?