Плевнелиев: Не мога да позволя доброто име на КС да бъде поставено под въпрос

сн. БГНЕС

Прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев разпространи изявлението му, с което той аргументира отказа си да легитимира встъпването в длъжност на избраната за конституционен съдия Венета Марковска:

15 ноември 2012 г., Конституционен съд, 11.00 часа

Уважаема госпожо председател,
Уважаеми членове на Конституционния съд,

Позволете ми да ви информирам, че няма да присъствам на насрочената за днес клетва на последния от новите членове на Конституционния съд.

Мотивът за тази стъпка е, че в публичното пространство има съмнения за моралните качества на един от избраните конституционни съдии. По тази причина през изминалите дни призовах нееднократно този кандидат да положи клетва, едва след като изчисти името си.

Съдиите са призвани да осигуряват върховенството на Конституцията и президентът, като обединител на нацията, не може да допусне, доброто име на съда, призван да бъде бранител на основния закон, да бъде поставено под въпрос. В българските граждани и в европейските ни партньори не трябва да има и капчица, и сянка на съмнение за нравствените качества на всеки един от конституционните съдии.

В Конституционния съд - най-важната за устоите на демокрацията в страната ни институция - трябва да влязат най-достойните и с високи морални качества. Посочих го нееднократно в мои изявления. Също така репутацията на Конституционния съд е най-важна за държавата и демокрацията. Тя се базира на репутацията на всеки един от неговите членове. Затова искам да съм сигурен, че всеки един има безусловна и безукорна репутация.

Получих писмо от Прокуратурата, което ме прави още по-убеден в решението си днес да не присъствам на клетвата на последния от новите кандидати. Още повече, че самият той поиска да не се закълне, докато не се разчистят всички обстоятелства около сигналите и информациите, които са налични.

Затова считам, че е мой дълг да не допусна превръщането на Конституционния съд в заложник на лични интереси и да бъде подкопано доверието на гражданите в институциите, тъй като ще има единствено негативни, както в България, така и извън страната, последствия.

Останалите съдии поздравявам от все сърце. Пожелавам успех на всички. Конституционният съд е стожер на демокрацията. С най-дълбокото си убеждение, че това е така, бях откровен.

Благодаря ви!

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?