Плевнелиев: Не съм този, който ще съди сътрудниците на ДС в църквата

"Моля се, на нашия любим патриарх Бог да му даде още живот да пази църквата единна"

Снимка: БГНЕС

"Не съм този, който ще съди, но искам нашата църква да е силна и единна, и ще работя за това". Така президентът Росен Плевнелиев отговори на въпрос само Господ ли може да съди за делата им сътрудниците на бившата Държавна сигурност в Българската православна църква.

Държавният глава присъства в понеделник на Съборната Света литургия за 98-ия рожден ден на българския патриарх Максим в храма "Св. Александър Невски".

В началото на тази година Комисията по досиетата обяви имената на 11 митрополити, които са работили за бившата Държавна сигурност. Сред обявените не бе патриарх Максим, който, както е известно, е избран начело на Българската православна църква след решение на Политбюро на ЦК на БКП. Оказа се, че от състава на Светия Синод нямат досиета само трима владици - Ловчанският митрополит Гавриил, Доростолският Амвросий и Пловдивският Николай.

Плевнелиев изрази отношението си към сътрудниците на бившата ДС, които са на отговорни места в публичните институции, като се обяви категорично срещу посланиците, работили за някогашните тайни структури и подписа предложенията на правителството за смяната им.

"Църквата е наш духовен стълб и много ми се иска това, което патриарх Максим успя да направи - да я удържи единна, стабилна, така да бъде и занапред. Аз винаги се моля за едно – за добро, за здраве. Моля се на нашия любим патриарх Бог да му даде още живот, да е здрав, да пази църквата, да е единна, да е силна", каза още Плевнелиев.

За първи път патриархът на БПЦ не участва в Светата литургия за рождения си ден, защото е в болница. Спекулации около здравето на възрастния духовник текат от месеци наред, което още повече изостря вътрешно църковните борби кой ще го наследи и дали приемникът му ще е от така нареченото "либерално" крило или от проруското православно крило.

"Имаме нужда от нашата църква, която да ни показва пътя напред за добро и да бъдем в синхрон със себе си, със сърцата си, вярващи, но и силни", каза още Плевнелиев.

Държавният глава добави, че изпитва голямо уважение към делото на патриарх Максим и към единството на нашата църква.

Същевременно бе съобщено, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева е посетила Максим в болницата в Лозенец да го поздрави за рождения му ден.

Председателят на парламента е отбелязала, че "обичаният български патриарх десетилетия наред е упование за всички православни българи".

Тя е подарила на Негово светейшество здравец, засаден в керамичен съд, с пожелания за здраве и скорошно възстановяване.

А по повод на 100-годишнината на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" президентът Плевнелиев пожела още "стотици години на този изключителен храм, както и на всичко, което нашата църква ни учи и показва".

"Да бъдем добри българи, да сме добри хора, да вярваме и духовно да бъдем обогатени", каза държавният глава.

С литургията в понеделник започват тридневните тържества, посветени на вековния юбилей на "Св. Александър Невски" и на 98-годишнината на патриарх Максим.

Споделяне

Още от България